Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că, în cursul zilei de joi, va publica lista celor care au vizitat arhiva SIPA, "cu nume, prenume, număr de vizite, data şi ora şi minutul".

Declaraţiile au fost făcute la Iaşi, în contextul în care a fost întrebat de jurnalişti când va face publice informaţiile legate despre persoanele care au vizitat arhiva SIPA, aşa cum a anunţat anterior.

"Resp­ectând procedurile, respectând regulamen­tul, respectând comp­etenţele de desecret­izare a arhivei, vom face cunoscute aces­te adevăruri. Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceas­ta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, cel­or care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am şi momen­tul - ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhiv­ă. Eu ştiu cine a in­trat, eu nu am intrat nici pe holul arhi­vei. Ştiu cine a int­rat. Primul pas, rep­et: nume, prenume şi număr de vizite şi data şi ora şi minut­ul şi de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intr­at în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar dep­ozitarii informaţiil­or din arhivă", a declarat Tudorel Toader, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

Anterior, ministrul anunţase pe pagina sa de Facebook că va publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA şi numărul de vizite, precizând că documentele serviciului secret reprezintă "o pată pe obrazul justiţiei române". "Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă. Primul pas - voi publica numele celor care au "vizitat" arhiva, eventual şi numărul "vizitelor" efectuate!", a scris ministrul, luni dimineaţă.

Ca la CNSAS

Ca reacţie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că speră "să se ajungă şi la fapte". "Nu cred că ce este acolo trebuie să rămână în continuare secret. Este vorba şi despre nişte rapoarte, care cred că pot să fie desecretizate, este vorba şi despre nişte procese verbale, de intrări, ieşiri. Ar trebui să vedem cine a avut acces şi de câte ori în arhiva SIPA de-a lungul anilor şi cred că ideea doamnei Dana Gîrbovan ( preşedinta niunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) nr) este o idee bună. Se poate gândi ca cu arhiva SIPA să se procedeze asemănător pe modelul CNSAS", a spus Dragnea.

"Cred că trebuie să se uite cu atenţie şi să gândească procedura, sistemul, mecanismul prin care informaţiile relevante din acele documente să fie făcute publice. Oamenii vor să ştie dacă deciziile instanţelor au fost influenţate într-o anumită perioadă sau mai sunt influenţate şi astăzi de alte lucruri decât probleme din dosar", a adăugat Dragnea.

Mediafax mai notează Dana Gîrbovan a felicitat, tot pe Facebook, intenţia ministrului Justiţiei de a publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA, solicitându-i ca alături de identitate să fie făcută publica şi data la care au avut acces la documente.