Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat joi că îi va propune pentru funcţia de procuror general al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe Tiberiu Niţu, iar pentru funcţia de procuror şef al DNA pe Ioan Irimie, scrie agenţia Mediafax.

Dacă propunerile vor fi validate de CSM şi de preşedintele României, cei doi îi vor înlocui pe Codruţa Koveşi, respectiv pe Daniel Morar.

Tiberiu Niţu este inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a CSM, instituţia care îi anchetează pe procurori. Tiberiu Niţu - numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea - a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni. El a fost mâna dreaptă a procurorului general al României Codruţa Kovesi timp de aproape patru ani.

Pe de altă parte, procurorul DNA Cluj, Ioan Irimie, a întocmit rechizitoriile şi i-a trimis in judecată pe fostul parlamentar PSD Gabriel Bivolaru (condamnat definitiv la 3 ani de închisoare) şi pe devalizatorul Băncii "Dacia Felix", Ioan Sima. A condus DNA Cluj în 2005, după care a fost revocat de Daniel Morar. Spune că a activat şi în cadrul structurii centrale a DNA.

Cele nouă nominalizări nu înseamnă că automat cei doi procurori vor şi conduce Parchetul General şi DNA. Cele două propuneri trebuie avizate de CSM şi de către preşedintele Traian Băsescu.

Pentru cele două funcţii cheie din sistemul judiciar s-au înscris 10 procurori. Concursul organizat de Pivniceru a fost criticat, însă, de Comisia Europeană.

Pe 23-24 octombrie cei 10 procurori înscrişi au susţinut un interviu în faţa ministrului Mona Pivniceru.

Propunererile Monei Pivniceru sunt trimise joi către Consiliul Superior al Magistraturii unde intră în analiza secţiei de procurori. Consiliul are 60 de zile pentru a se pronunţa asupra canidaturilor.

CSM nu poate opri procedura şi nici nu poate decide alte nominalizări pentru funcţia de procuror general şi procuror şef al DNA. CSM emite doar un aviz care poate fi pozitiv sau negativ. Esenţial este însă că procedura de instalare a celor doi procurori nu poate continua fără avizul CSM.

sursa: Mediafax