Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi seara, declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, la finalul unei declaraţii publice în care a prezentat un set de 20 de critici la adresa Laurei Codruţa Kovesi. Propunerea de revocare va fi trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a fi avizată, decizia finală, a demiterii, aparţinând preşedintelui Klaus Iohannis.

Raport critic

Ministrul a prezentat un "Raport privind activitatea managerială la DNA", de 36 de pagini, care aduce un val de critici șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Raportul cuprinde acuzaţii dure: comportament excesiv de autoritar, discreţionar al procurorului şef, implicarea în anchetele altor procurori, prioritizarea dosarelor în funcţie de impactul mediatic etc.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că raportul privind activitatea managerială de la DNA se bazează pe 20 de categorii şi fapte, primul punct fiind legat de conflictele de natură constituţională în raport cu alte instituţii. "Situaţie fără precedent - raporturile dintre autorităţile publice din România. Sunt trei conflicte juridice, într-un an, de natură constituţională. Curtea a constatat încălcarea Constituţiei de către DNA", a mai spus Toader.

"Personal a supravegheat ancheta desfăşurată de procurori în legătură cu OUG 13. Citez: <Eu mi-am asumat acest dosar împreună cu procurorul X şi Y. Nu au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să spun DA>. Aşadar, se observă o supraveghere, o implicare în realizarea anchetelor altor procurori, ceea ce legea interzice", a subliniat Tudorel Toader. Totodată, acesta a acuzat şi modul de soluţionare a dosarelor penale, în funcţie de impactul mediatic. "Acestea nu se rezolvă după rezonanţa publică pe care o au, nu după calitatea persoanei care se presupune că a comis presupusele fapte, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării", a spus Toader.

Ministrul Justiţiei a mai arătat că declanşarea unei anchete penale, care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, a creat o stare de tensiune şi a blocat practic activitatea de legiuitor a Guvernului. Este vorba de anchetatea de către procurorii anticorupţie a celebrei OUG 13, de modificare a legilor Justiţiei.

Toader a criticat şi refuzul şefei DNA de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare care a cercetat afacerea "Sufrageria lui Oprea". "CCR a constatat că prin refuzul de prezentare s-a produs un blocaj în activitatea comisiei de anchetă. CCR a stabilit că procurorul şef refuză să participe la clarificarea unor aspecte legate de evenimente de interes public deosebit. A mai stabilit că prin acest refuz nu respectă acel comportament necesar loial. Curtea a statuat că prin refuzul procurorului şef este împiedicată activitatea parlamentului", a spus demnitarul.

“Neimplicarea procurorului şef în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori. Spaţiul public este plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu. El a fost lăudat, în loc să se ia măsuri”, a fost o altă critică a ministrului, care a amintit şi de “falsificarea transcrierilor unor convorbiri telefonice” reproşată de unele instanţe procurorilor.

Ministrul Justiţiei a criticat şi faptul că procurorii DNA şi-au arogat practic competenţe pe care nu le posedau. "Guvernul este blocat în activitatea sa de legiuitor. Curtea mai spunea că, prin conduita sa, DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o poseda, controlul modului de adoptare a unui act normativ, ceea ce a afectat buna funcţionare a unei autorităţi. Prin urmare, CCR a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constiţională, reţinând şi conduita pe care trebuia să o urmeze DNA".

"În România s-a dezvoltat componenta de prevenire, dar şi de combatere a corupţiei. Asta nu trebuie să protejeze comportamente defăimătoare la adresa României. DNA trebuie să continue să funcţioneze, DNA nu se identifică cu procurorul şef al acesteia. Trebuie să eliminăm ce este rău”, a mai spus Toader. „Pentru acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept, în temeiul prevederilor legale, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA”, a concluzionat ministrul Justiţiei.

Iohannis rămâne lângă Kovesi

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, printr-un comunicat publicat joi seară pe site-ul Administraţiei prezidenţiale.

"Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate", se arată în comunicat. 

Iohannis reaminteşte că s-a declarat adesea mulţumit de Laura Codruţa Kovesi şi că îşi păstrează punctul de vedere: "În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare".

Totodată, președintele arată că va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept.

Reacţii politice

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a lăudat raportul prezentat de Tudorel Toader şi a precizat că social-democraţii susţin decizia de cerere a revocării Laurei Codruţa Koveşi de la şefia DNA. Raportul prezentat joi de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este unul "absolut devastator", nu doar pentru procurorul-şef al DNA, ci şi pentru instituţia pe care o patronează, raport care vorbeşte despre "ilegalităţi fără precedent" care se pedepsesc din punct de vedere penal, a declarat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, în această sară, că ministrul Justiţiei, în lupta dintre DNA şi infractori, a ales să fie de partea infractorilor. Liberalii consideră că argumentele invocate de Tudorel Toader împotriva şefei DNA nu se susţin iar revocarea acesteia nu este oportună.

„Concluzia după această analiză (n. r. - raportul asupra activităţii manageriale a DNA) nu putea să fie altceva decât concluzia ministrului, dar eu rămân sceptic că următorul pas va fi revocarea procurorului-şef al DNA. Preşedintele Iohannis acum câteva zile a spus că el nu are niciun motiv pentru a face acest lucru. Este un om extrem de consecvent în toate declaraţiile şi eu nu cred că în acest moment îşi va schimba atitudinea sau punctul de vedere şi cred că, din acest punct de vedere, ca să spunem aşa, această fază s-a încheiat”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Uniunea Salvaţi România a condamnat decizia politică de a propune revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a cerut demisia imediată a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, consideră că, prin propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei dovedeşte încă o dată că "este doar un instrument servil al subordonării politice" şi critică faptul că Toader i-a reproşat lui Kovesi interviurile şi articolele de presă care "au deformat imaginea României", acuzându-l că îşi abandonează responsabilitatea.