Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că nu este oportună declanşarea procedurilor de revocare a Procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În schimb, trebuie avută în vedere o monitorizare a activităţii procurorilor, a adăugat ministrul.

După cum se ştie, tema de discuţie a pornit în contextul anchetei DNA asupra OUG 13 şi a sesizării CCR de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Ceea ce considerăm oportun este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a raportării activităţii procurorilor, fără ingerinţe în independenţa procurorilor, pentru a vedea cum înţeleg procurorii să-şi respecte competenţele. Această monitorizare se va exercita ca un mecanism care să dea eficienţă, consistenţă art 132 din Constituţie. Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, de legalitate şi de oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general şi a procurorului şef al DNA", a declarat ministrul.

Acesta a criticat totuşi DNA şi Parchetul General pentru ancheta asupra OUG 13 şi a spus că "derapajele instituţionale nu pot fi justificate prin invocarea combaterii corupţiei, pentru că nu avem o ierarhie e valorilor, pentru că în numele apărării unei valori nu îţi e permis să încalci o altă valoare".