Vernisaj cu poveşti

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a sosit vineri la Oradea urmând ca sâmbătă să participe la congresul UDMR, unde candidează pentru funcţia de preşedinte, şi a participat, vineri seară, la vernisarea unei expoziţia de artă fotografică "Maghiarii din România", la care Ministerul pe care îl conduce este partener.

"Pentru prima oară în cele două decenii de existenţă, ministrul Culturii participă la un eveniment la Asociaţia Euro Foto Art. Ne-am propus să organizăm în fiecare an o expoziţie care să prezinte cele 18 naţiuni conlocuitoare din România, iar la prima ediţie am invitat artişti fotografici care într-un timp foarte scurt să ne expedieze cele mai reuşite fotografii", a declarat la vernisaj Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art Oradea. "Expoziţia este de o valoare artistică aproape fără precedent, pentru că fiecare lucrare are povestea ei", a completat el.

Şi criticul de artă Ramona Novicov a lăudat lucrările expuse, spunând despre acestea că "sunt imagini care merg dincolo de pitoresc". "Sunt chipuri care nu pozează, nu sunt imagini de almanah, nu sunt propagandistice", a spus criticul.

Muzeu al fotografiei

Ca un fapt divers, în timpul vernisajului, Kelemen Hunor a declarat că el este un pasionat al fotografiei. "Dincolo de funcţia pe care o deţin, sunt un artist în devenire, dar deocamdată amator. Sunt un om "infectat" de arta fotografică încă de când aveam 7-8 ani, iar tata m-a dus pentru prima oară în camera obscură", a punctat ministrul.

El a subliniat că, la iniţiativa lui Ştefan Toth, a început unele demersuri pentru înfiinţarea unui muzeu al artei fotografice, afirmând că primii paşi au fost făcuţi în 2009. "În 2011 am întărit această iniţiativă, pentru că România nu are în acest moment o astfel de instituţie culturală. Probabil este singura ţară din Uniunea Europeană unde nu există un astfel de muzeu", a afirmat ministrul, după vernisaj, precizând totodată că în prezent se caută un sediu pentru înfiinţarea acestuia.

"Am căutat un imobil care să-l adăpostească în Bucureşti, dar nu am găsit. Am primit, în schimb, semnale din Oradea, Braşov, Târgu Mureş. Colaborând cu autorităţile locale şi cu Asociaţia Artiştilor Fotografi, sper că până la sfârşitul mandatului meu acest muzeu va fi funcţional. Este absolut necesar şi absolut util să avem o astfel de instituţie culturală", a mai declarat Kelemen Hunor.

Ministrul şi-a argumentat punctul de vedere spunând că sunt foarte mulţi colecţionari care vor să doneze colecţiile de fotografii, dar nu au unde să le găzduiască. "Şi artiştii contemporani merită un muzeu pentru acest gen de artă".

DSCF9252.JPGÎn timpul vizitei la Galeria Foto Art, la ultimul etaj a fost expusă şi o expoziţie a caricaturistului Pal Lephaft, care, printre altele, i-a portretizat şi pe candidaţii la preşedinţia UDMR. Kelemen Hunor a fost de-a dreptul încântat când s-a văzut.

Fotografii de-o viaţă

Expoziţia "Maghiarii din România" cuprinde 101 de fotografii alb-negru şi color, care prezintă în diferite viziuni, prin mai multe genuri ale artei fotografice, maghiarii din România. La prima ediţie au fost invitaţi să participe, cu colecţii de câte 5 imagini, cei mai renumiţi artişti fotografi din oraşele Carei, Cluj Napoca, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Săcele, Sf. Gheorghe şi Tg. Mureş.

Fotografiile expuse prezintă toate etapele vieţii: copilăria, tinereţea, maturitatea şi bătrâneţea, cu frumuseţiile şi cu necazurile inerente. Viaţa la ţară, portul şi tradiţiile populare maghiare sunt câteva dintre subiectele cuprinse.

Vernisajul a fost acompaniat de momente muzicale inspirate din repertoriul maghiar de Formaţia Trio Fortisimo din Oradea.

Expoziţia va fi deschisă publicului vizitator în perioada 25 februarie - 4 martie, respectiv 8-21 aprilie 2011, de luni până vineri între orele 8 şi 19. Intrarea este gratuită.