Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat duminică faptul că, începând de la ora 21, ora României toate persoanele care sosesc în ţară din state unde au fost confirmate cel puţin 500 de bolnavi cu coronavirus vor intra în izolare la domiciliu timp de 14 zile.

El a mai precizat că toţi miniştii au lucrat la un set de măsuri care să fie impuse după decretarea stării de urgenţă în România. Vela nu a dat detalii despre acestea.

Cine intră în autoizolare

"Se aprobă instituirea izolării la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de infecţii cu COVID-19, începând de duminică, de la ora 21, ora intrării în România, fie pe cale aeriană sau rutieră", a spus acesta. 

Pe lângă China, Italia, Iran şi Coreea de Sud, ţările care duminică aveau peste 500 de bolnavi confirmaţi sunt: Spania, Germania, Franţa, Statele Unite, Elveţia, Norvegia, Marea Britanie, Suedia, Olanda, Belgia, Danemarca, Japonia şi Austria.

Totodată, el a precizat că, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a hotărât extinderea măsurii carantinării "pentru toţi cei care sosesc în ţară din zone carantinate, actualizate de CNSSU, la propunerea de suport tehnico-ştiinţific şi publicate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică". 

Acelaşi comitet a decis, sâmbătă, că Inspectoratele Teritoriale de Muncă au obligaţia să verifice măsurile luate privind decalarea programului de lucru în vederea reducerii riscului de contaminarea pe timpul deplasării la şi de la locul de muncă.

Ministerul Vela a anunţat şi că s-a decis suspendarea până pe 31 martie a organizării târgurilor de autoturisme.

Pregătiri pentru starea de urgenţă

Marcel Vela a făcut primele declaraţii oficiale după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că luni va decreta starea de urgenţă în România. 

"Este o măsură pe care multe ţări europene afectate de noul coronavirus au luat-o deja în interesul cetăţenilor lor. Începând de aseară, o echipă formată din reprezentanţi ai tuturor ministerelor am lucrat non-stop pentriu a transmite astăzi prim ministru nota de fundamentare învederea emiterii decretului", a afirmat ministrul Afacerilor Interne. 

El a spus şi că "emiterea stării de urgenţă presupune pentru toţi schimbarea modului de viaţă, dar şi un moment de frică sau de neînţelegere". Marcel Vela a subliniat că măsura este luată "spre binele tuturor". 

"Fac apel la calm şi solidaritate. Să fim uniţi şi toleranţi. Starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu coronavirus", a afirmat ministrul. 

Acesta nu a detaliat însă care sunt concret măsurile propuse. 

"Suntem o naţiune puternică"

În schimb, el a făcut un apel către cetăţenii români, îndemându-i să fie responsabili. 

"Dragi români, e nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs. Trebuie să acţionăm cu calm, cu responsabilitate şi cu grijă faţă de cei din jur. Fiecare dintre noi poate contribui. Vă rog să evitaţi deplasările care nu sunt absolut necesare, limitaţi contactul cu alte persoane, nu contribuiţi la propagarea mesajelor de panică, scrise de oameni inconştienţi. Susţineţi eforturile autorităţilor", a spus Marcel Vela. 

El le-a transmis românilor că "situaţia este sub control tocmai pentru că am luat măsuri din timp. Am suspendat transporturile din Italia am închis şcolile, am limitat întâlnirile publice". 

"Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, pentru pompieri, pentru jandarmi. Vreau să le mulţumesc pentru implicare", a spus ministrul. 

"Dumneavoastră, cetăţenii, puteţi sprijini eforturile noastre rămânând acasă. Vă asigur că MAI are capacitatea de a gestiona orice problemă apărută, iar profesioniştii din toate instituţiile vor găsi cele mai bune soluţii pentru români. Suntem o naţiune puternică. Haideţi să arătăm împreună acest lucru!", a încheiat Vela.