Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat duminică, la un eveniment la care a participat, că România pierde anual 1.000 de hectare de teren arabil din cauza deşertificării, fapt ce va afecta clima în următorii ani.

Fechet a făcut declaraţiile în cadrul Mesei Rotunde de Business şi Investiţii în România, organizate de publicaţia britanică The Economist, conform Libertatea.ro

Fechet a spus, între altele, că a vizitat regiunile afectate de deşertificare din sudul României, inclusiv judeţele Dolj şi Mehedinţi, şi a fost martor la modul în care terenurile arabile devin un pământ uscat. El a descris această zonă ca fiind "Sahara Olteniei", subliniind urgenţa necesităţii de acţiuni rapide pentru a opri fenomenul.

"E foarte greu să te gândeşti măcar cum trăieşte o comunitate dependentă de agricultură, în condiţiile în care în „Sahara Olteniei”, aşa cum o numim noi, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile", a spus Mircea Fechet.

În ceea ce priveşte soluţionarea acestei probleme, Fechet a subliniat importanţa împăduririi rapide, menţionând că o parte semnificativă din bugetul alocat pentru fondurile de împădurire din cadrul Planului Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi direcţionată în sudul ţării.

"Tot experţii ne spun că, dacă nu acţionăm rapid, în România, în 20 de ani sau poate puţin mai mult timp, vom avea un climat arid, vom avea o climă similară cu clima Greciei", a continuat Fechet.

Astfel, ministrul mediului a avertizat că situaţia ar putea deveni dificilă pentru cei care trăiesc din sectorul agricol, fapt care s-ar răsfrânge apoi treptat şi în ale domenii economice, respectiv asupra vieţii tuturor românilor.

"În cele din urmă, nu este deloc reconfortant să fim martorii unei transformări atât de rapide şi profunde," a mai spus Mircea Fechet.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!