Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a readus în actualitate o problemă mai veche a Oradiei: amenda de 33,4 milioane euro pe care Electrocentrale Oradea a încasat-o, în 2014, de la Administraţia Fondului de Mediu, pentru certificatele verzi pe care nu le-a predat la timp în registrul european. Între timp, societatea a intrat în insolvenţă, aşa că n-a plătit niciun leu din amenda uriaşă.

"Să nu se repete"

Întrebată de jurnaliştii Agenţiei News Bihor, a Consiliului Judeţean, care este situaţia cu această amendă, Gavrilescu a oferit răspunsuri evazive, lăsând pe de o parte să se înţeleagă că reprezentanţii Electrocentrale au "fentat" plata amenzii, abandonând firma în faliment, şi au adus astfel o pagubă Statului Român, dar pe de alta nimeni nu mai poate fi tras la răspundere pentru asta.

"CET nu trebuia să fie în imposibilitatea de a nu putea folosi sistemul. Din păcate, lucrul acesta s-a întâmplat. Eu nu prea cred în coincidenţe, pentru că a început să fie o modă să dea vina că sistemul informatic nu a funcţionat. Ceea ce am constatat apoi este dureros, activele acestei societăţi s-au mutat pe altă societate, iar cel care pierde este statul român. Şi nu suntem conştienţi, o dată pentru totdeauna, că statul român suntem noi românii, toţi, indiferent că suntem maghiari, români germani", a declarat Gavrilescu. Ministrul a criticat, aşadar, autorităţile orădene pentru că au prejudiciat statul, prin neplata amenzii.

Oficialul a mai spus că trebuie găsite soluţiile ca astfel de situaţii să nu se repete. "Este o situaţie de domeniul trecutului, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie obişnuinţă pentru viitor. Ceea ce au făcut unii, voit sau nevoit, fie că s-a făcut o greşeală sau într-adevăr sistemul nu a funcţionat, lucrurile acestea trebuie să le cunoaştem şi să le inventariem şi să găsim soluţii ca în perioada următoare să nu se întâmple la fel", a mai spus Gavrilescu.

Electro-Rabla

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, ministrul a mai anunţat ce schimbări şi programe se pregătesc în instituţia pe care o conduce. Până la jumătatea lunii septembrie, va fi făcut public ghidul programului "Rabla pentru electrocasnice", reprezentanţii Ministerului Mediului urmând să aibă întâlniri cu producătorii de aparate, pentru a stabili valoarea ecobonusului.

De asemenea, Administraţia Fondului de Mediu va acorda finanţări marilor oraşe pentru achiziţia de autobuze electrice, tramvaie şi troleibuze, printr-un program cu buget de 100 milioane euro, şi va declanşa un program de construire a staţiilor de reîncărcare a maşinilor electrice.

În plus, Graţiela Gavrilescu a anunţat că, din ianuarie 2019, toţi românii vor plăti factura de salubritate în funcţie de câte deşeuri aruncă, conceptul "pay as you throw" urmând să fie legiferat printr-o ordonanţă de urgenţă.