Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă, în Bihor, că nu crede că se poate vorbi deocamdată în România despre obligativitatea vaccinării, nici măcar pentru cadre medicale.

Totul depinde de oameni

Declaraţia a venit după ce BIHOREANUL a întrebat-o dacă anumite categorii profesionale, cum sunt cadrele medicale sau profesorii, ar trebui să fie obligaţi să se vaccineze.

„Eu pot să spun experienţa mea personală: după ce am reuşit să fiu vaccinată şi cu a doua doză, acel stres pe care îl aveam constant în minte, legat de posibilitatea de a face infecţia şi de a o trasmite, s-a diminuat considerabil. Încurajez vaccinarea la toate cadrele medicale, e foarte importat şi pentru protecţia lor, dar mai ales pentru protecţia celor din jur, şi sper că încrederea pe care o am eu să fie transferată şi către ei. Nu aş discuta încă de obligativitatea vaccinării, sper să nici nu fie nevoie de aşa ceva şi să obţinem un procent mare al personalului vaccinat”, a declarat Ioana Mihăilă la ieşirea dintr-un cabinet medical din Oşorhei, unde sâmbătă dimineaţă a vaccinat mai mulţi bihoreni.

Ce va urma

Pe de altă parte, Mihăilă a fost întrebată când crede că se va atinge masa de oameni dispuşi să se vaccineze şi ce va urma apoi, iar răspunsul ei a fost că aceasta este provocarea autorităţilor.

„În acest moment, livrările de vaccin sunt confortabile, nu mai avem o problemă cu dozele de vaccin, cu numărul fluxurilor şi numărul centrelor de vaccinare, totul este acum despre disponibilitate. Cred că doar colaborând cu medici de familie, autorităţi, presă, reuşim să transferăm această încredere pe care noi o avem în vaccin şi la nivelul populaţiei şi să avem cât mai mulţi doritori”, a spus ministrul Sănătăţii.

În aşteptarea vaccinului pentru copii

Deocamdată, în România nu se pune problema ca persoanele să primească bani sau alte beneficii materiale pentru a se vaccina, însă autorităţile iau în discuţie relaxarea măsurilor pentru românii imunizaţi anti-Covid. „Cred că cel mai bun stimulent este această linişte şi faptul că putem să avem grijă de ceilalţi şi de noi înşine, dacă ne vaccinăm”, a mai spus declarat Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că aşteaptă cu interes ca vaccinurile să fie autorizate şi pentru copii, iar ea va fi unul dintre primii părinţi din România care îşi va duce copiii la un centru de vaccinare. „Fiica mea, de dimneaţă, m-a întrebat când se vaccinează ea. Cred că voi fi printre primii care va merge cu copilul eligibil la vaccinare, eu am curaj să fiu printre primii, ştiu că nici nu este nevoie de curaj. Vreau ca, aşa cum eu mă simt liniştită după vaccinare, să simtă şi fiica mea şi copiii mei şi colegii lor de clasă”, a declarat oficialul.