Agenţia Naţională pentru Integritate verifică dacă există un conflict de interese în faptul că soţia ministrului Muncii Ioan Botiş ia bani europeni în cadrul unui proiect avizat de o agenţie din subordinea Ministerului Muncii.

ONG-ul care a primit bani de la Uniunea Europeană are sediul acasă la Botiş, în Bistriţa Năsăud, iar soţia sa este consilier în cadrul organizaţiei.

Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa derulează un proiect pentru ajutorarea şomerilor în a-şi găsi un loc de muncă, oferindu-le cam aceleaşi lucruri pe care le dă şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. Pentru asta, ONG-ul are la dispoziţie 2,13 milioane de lei, din care 1,9 milioane sunt bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, 187.700 de lei provenind de la bugetul de stat, iar 44.000 este contribuţia beneficiarului.

"Personal, nu primesc nici un ban. Soţia are statut de consilier acolo pe proiect. Primeşte bani pe acel proiect cu finanţare europeană. Soţia mea nu este beneficiar direct. Este vorba de o asociaţie care are acest contract. Soţia mea este plătită în calitate de consilier", a declarat Botiş pe această temă la Realitatea TV. Ministrul a mai spus că va reflecta pentru a-şi da seama dacă se impune să demisioneze sau nu.

ANI a decis, însă, să investigheze situaţia, după ce informaţiile au apărut în presă. Agenţia va controla dacă există sau nu un conflict de interese.

Ulterior, soţia ministrului a anunţat că se retrage din asociaţia, în timp ce Botiş aşteaptă decizia ANI.