Aflată în vizită de lucru la Oradea, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că susţine cu tărie creşterea salariului minim în România şi îşi doreşte chiar ca majorarea să fie "consistentă", fără a înainta şi cifre.

"Până la finalul lunii octombrie îmi doresc să avem o primă formă de negociere", a declarat oficialul, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la Prefectura Bihor. Majorarea se va aplica din 1 ianuarie 2022 şi Turcan a precizat că îşi doreşte să fie "consistentă", ca să compenseze şi creşterile de preţuri cu care se confruntă românii, dar şi predictibilă pentru mediul de afaceri.

"Angajatorii reclamă lipsa forţei de muncă, o lipsă acută şi deja cronică. În România avem aproximativ 400.000 de oferte de locuri de muncă şi doar 200.000 de cereri. Peste tot unde mergi ţi se spune din partea angajatorilor că nu au forţă de muncă. Răspunsul guvernului este educaţie axată pe calificări şi competenţe, prin întărirea învăţământului profesional şi dual, cum prevede şi programul România Educată", a declarat Raluca Turcan.

BIHOREANUL a întrebat-o ce soluţii concrete are şi dacă ea la rândul ei i-a întrebat pe patroni dacă au luat în calcul majorarea salariilor, ca o soluţie pentru ocuparea locurilor libere din companii. "Discut lucrul acesta şi rezultatul este că toate confederaţiile patronale au ajuns la concluzia că salariul minim trebuie crescut", a spus Turcan.

Oficialul a spus că nu se pune problema diminuării taxelor pe muncă, dar că trebuie combătut fenomenul muncii la negru sau la gri.

În Bihor, mai mulţi muncitori decât pensionari

Ministrul Muncii a lăudat şi Guvernul din care face parte, spunând că are două mari priorităţi generate de agenda publică: vaccinarea anti Covid-19 şi sprijinirea persoanelor vulnerabile afectate de scumpiri. "Dincolo de aceste două priorităţi, în spate trebuie să existe un motor care să asigure rezolvarea lor, acest motor îţi vine din investiţii, locuri de muncă şi creştere economică. Iar aceste priorităţi din fericire la noi sunt concretizate în cifre care demonstrează că am crescut investiţiile în România la 23 de miliarde, cu 31% mai multe decât anul trecut, avem 120.000 de locuri de muncă noi şi o creştere economică record", a declarat Turcan.

Aceasta a lăudat şi Bihorul, unde, a spus ea, în acest an s-au creat 3.500 de noi locuri de muncă, au apărut 200 de noi angajatori, iar numărul persoanelor active îl depăşeşte pe cel al pensionarilor.

Măsuri pentru tineri

Turcan a anunţat şi că în şedinţa de Guvern de miercuri a fost modificat intervalul de vârstă pentru tinerii NEETS, adică cei care nici nu mai studiază şi nici nu sunt în câmpul muncii. Dacă până acum erau consideraţi aparţinând acestei categorii tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani, de-acum vor fi acceptaţi cei până la 30.

"Prin această extindere vom reuşi ca într-un an de zile, aproximativ 12.000 de tineri care nu sunt în momentul de faţă nici în sistemul de ocupare, nici de educaţie, să-şi găsească loc de muncă", a declarat Turcan, adăugând că sunt programe speciale de formare pentru aceştia.

Tot în şedinţa de miercuri, Executivul a votat ca tinerii care se află în sistemul de asistenţă socială, dar care pot să muncească, vor primi ajutor social timp de 6 luni după angajare, cu condiţia să rămână în câmpul muncii minimum doi ani, vor putea să-şi deconteze transportul dacă finalizează liceul şi, în acelaşi timp, vor pierde ajutorul social dacă refuză să facă cursuri de calificare.