Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a lăsat viaţa de birou pentru a participa, sâmbătă dimineaţă, la un cros organizat în Pracul Brătianul de Spitalul Municipal Gavril Curteanu cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, sărbătorită anual pe 7 aprilie.

Fiţi sănătoşi!

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează în fiecare an o temă care reprezintă o problemă majoră sau un domeniu prioritar de sănătate. Ţările membre preiau şi aduc această temă în atenţia opiniei publice, iar anul acesta tema este sănătatea şi îmbătrânirea. România, fiind ţară membră, participă consecvent la program cu Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, institute de sănătate publică sau organizaţii sanitare. Tema este preluată şi reluată în mod special la Spitalul Municipal, de unde provin şi eu, unitatea marcând în mod tradiţional această zi de 15 ani", a spus Ritli, fost director medical al Spitalului Municipal, în discursul dinaintea crosului.

Explicând că vârstnicii reprezintă în prezent până la 25% din populaţia totală, ceea ce e un lucru bun, deoarece a crescut speranţa de viaţă, Ritli a spus că atât factorii politici, cât şi societatea trebuie conştientizată în privinţa "îmbătrânirii sănătoase". Cum se ajunge aici? Cu multă mişcare, prin monitorizarea atentă a sănătăţii, adoptarea unui stil de viaţă activ şi menţinerea unei stări mintale bună.

"Mesajul acestei acţiuni nu e altceva decât să arătăm că mişcarea este importantă. Aproape toate bolile au tangenţă cu lipsa de mişcare. Eu în fiecare săptămână fac mişcare, cel puţin o dată sau de două ori", a mărturisit Ritli.

Ministru în trening

ministrul Ritli Ladislau cu sotia (2).JPGÎmbrăcat în trening şi îmbărbătat de soţie (foto), ministrul a pornit în fugă în jurul Parcului I.C. Brătianu din Oradea, flancat de cadre medicale ale spitalului, în frunte cu managerul Ovidiu Laurean Pop sau medicul Florin Bodog, care însă nu s-au străduit să-l depăşească.

De altfel, nici n-a contat cine a câştigat crosul, căci scopul a fost doar mişcarea. A fost atins, chiar dacă unii au "ciolit", luând-o pe scurtături prin parc sau mergând alene, la pas. "E lung traseul...", a spus o participantă binedispusă, bucurându-se de plimbare.

Cât despre Ritli, după ce a parcurs traseul de un kilometru, la finiş, în dreptul Dispensarului TBC, a făcut un sprint, după care, entuziasmat, a mai făcut o tură în jurul parcului. La eveniment au participat aproximativ 70 de persoane, între care şi copii, singurii, de altfel, care s-au întrecut să fie cei mai buni.

Organizatorii acţiunii au imprimat 300 de tricouri cu mesajul "Spitalul Municipal Oradea, Ziua Mondială a Sănătăţii". Crosul a fost organizat pentru a doua oară de spitalul orădean.