Victorie, cel puţin la prima vedere, pentru angajaţii din Sănătate. După aproape 11 ore de negocieri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi seară, că s-a decis modificarea legii salarizării, fapt care i-a determinat pe reprezentanţii SANITAS să anunţe că greva generală programată pe 11 mai nu se va mai ţine. Modificarea i-ar putea întoarce din drum pe medicii demisionari de la UPU - SMURD Bihor.

Se modifică legea!

"Legea salarizării şi regulamentul de sporuri au fost aplicate uneori în mod subiectiv. (..) S-a decis modificarea legii salarizării", a anunţat, marţi seară, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, adăugând că, în urma discuţiilor cu managerii de spitale a constatat că aproximativ 7.000 de persoane au avut scăderi de venituri, dintre care mai mult de jumătate erau doar în două spitale, la Arad şi Focşani.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a completat că "modificările vor viza strict modul de acordare a sporurilor".

"Una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor de medici şi asistente în afara plafonului de 30%. Nu vor mai fi motive pentru diminuare a sporurilor la medici, această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite. Guvernul a luat decizia ca pentru spitalele de monospecialitate, spitalele de psihiatrie, tuberculoză, dar şi anumite servicii judeţene de ambulanţă, cum ar fi Ambulanţa Bucureşti, să se permite în condiţiii bine justificate o suplimentare a sporurilor determinate de specificul acestor specialităţi, aprobare care se va face prin hotărâre de Guvern", a completat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.

Cu lupa pe Oradea

Potrivit HotNews.ro, ministrul Muncii a vorbit inclusiv despre situaţia de la Oradea, unde şeful UPU-SMURD, Hadrian Borcea, şi-a depus vineri demisia, fiind urmat de toţi ceilalţi 39 de medici de la UPU, şi a spus că hotărârea de joia trecută a Consiliului Local (pentru reducerea sporurilor acordate medicilor cu 60%, iar în cazul asistenţilor medicali cu 25%) este ilegală şi ar trebui atacată de prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu.

"Aş vrea să lansăm câteva avertismente: şi autorităţile locale, şi managerii de spitale să respecte legea şi regulamentul de sporuri, pentru că aplicarea măsurilor depinde în mod direct de respectarea acestor reglementari de către manageri şi autorităţile locale. Am avut cazul de la Oradea - un caz foarte ciudat - unde s-a emis o Hotărâre de Consiliu Local care ar fi  trebuit să modifice o hotărâre de Guven, ceea ce este totalmente ilegal. Managerii de spitale de asemenea trebuie să respecte justa distribuire a sporurior. O modificare foarte importantă, cea mai importantă: se acordă sume compensatorii pentru toţi anagajaţii care au înregistrat diminuări de venturi nete faţă de luna februarie 2018, suma compensatorie urmează să acopere integral diferenţa. Nu mai putem vorbi despre vreo scădere de venituri", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu. 

Aceasta a precizat că în lege se va introduce un nou filtru, "să nu mai rămână la arbitrariul managerilor, să aloce sporuri pe criterii subiective, încălcându-se legea si regulamentul de sporuri". "Nu a fost în intenţia legiutorului să scadă salariile în sistemul de sănătate. Ne asigurăm ca prin aceste modificări nu mai este posibil să se întâmple acest lucru", a promis Vasilescu.

Borcea: "Îi voi ruga să îşi retragă demisiile"

dr Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD BihorContactat de BIHOREANUL, dr. Hadrian Borcea (foto) a declarat, marţi seară, că decizia ministrului deschide mai multe opţiuni în negocierile pe care reprezentanţii UPU - SMURD le poartă în aceste zile cu reprezentanţii municipalităţii şi că i-ar putea "întoarce" pe medicii demisionari.

"Decizia ministrului rezolvă mai multe aspecte. În primul rând, problema cea mai serioasă, şi anume sporul minim pentru asistenţi. Deci vom avea o bază de pornire pentru un minim, putem rearanja principiile de acordare pe paliere a sporurilor, dar cu această garanţie a sporurilor minim, mai ales pentru asistenţi. Urmează o perioadă de analiză, dar eu cred că suntem la începutul unui drum bun şi sper că cei care au generat problema de la Oradea au înţeles că e important să ne aibă alături la discuţii şi la analize din timp, decât să se ajungă la astfel de conflicte", a declarat şeful UPU-SMURD Bihor.

"La ora 11.30 (miercuri - n.r.) i-am convocat pe colegi pentru a-i ruga să analizeze retragerea demisiilor", a mai declarat Borcea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, luni, 39 de medici de la Urgenţe şi-au dat demisiile din funcţii, depunând, la secretariatul Spitalului Judeţean un document în care îşi anunţă "demisia colectivă" şi o listă cu datele personale şi semnăturile celor în cauză, cu precizarea că ele devin efective începând cu data de 14 mai 2018, ora 8.00.

Bolojan: "Ar fi trebuit să-şi ceară scuze"

Ilie Bolojan, primar OradeaÎntr-o intervenţie la Digi24, primarul Ilie Bolojan s-a lansat într-un atac la adresa celor două ministre PSD, spunând că ar fi trebuit să-şi ceară scuze angajaţilor şi pacienţilor pentru că au "bulibăşit tot sistemul sanitar" şi susţinând că prevederile legale ce ţin de salarii şi sporuri impuse de Guvern nu puteau fi aplicate din lipsă de bani. "Nu poţi acorda sporul minim prevăzut în regulamentul sporurilor pentru toţi angajaţii pe de o parte şi concomitent să respecţi anvelopa de maxim 30% ca total sporuri din baza de salarii. Nu s-au putut aplica aceste prevederi concomitent, pentru că au fost făcute de oameni nepricepuţi şi slab pregătiţi", a spus Bolojan.  

Cât priveşte Hotărârea de Consiliu Local, despre care ministrul Muncii a declarat că este "ilegală", Bolojan a respins acuzaţia, spunând că Vasilescu nici măcar nu cunoaşte documentul. "Hotărârea de CL ea este perfect legală, pentru că ea nu stabileşte decât suma care se acordă suplimentar spitalului pentru a acorda aceste sporuri în limita de 30% şi nimic altceva".

Întrebat care ar fi, concret, rezolvarea problemei de la UPU-SMURD Bihor, Bolojan a spus că "rezolvarea este foarte simplă". "Pentru luna trecută aplicăm prevederile legale, deci ne-ncadrăm în anvelopa de 30%. Dacă apare legea, într-o formulă care să ne permită să revenim să acordăm diferenţele de sporuri care nu au putut fi alocate, este foarte bine, le vom acorda. Dar nu putem citi legea numai cum îi convine unui ministru, care -  după ce a făcut asta - nici măcar nu-şi cere scuze pentru situaţia în care s-a ajuns", a declarat primarul.

Fără grevă

La finalul întâlnirii cu ministrul Sănătăţii de marţi, sindicaliştii din Sănătate au anunţat că renunţă la greva generală anunţată pentru 11 mai, fiind mulţumiţi de rezultatele discuţiilor cu miniştrii Sănătăţii şi Muncii. "Am făcut calcule peste calcule. Am încheiat un acord cu 7 puncte. Am fost de acord să renunţăm la greva de pe 11 mai. Suntem mulţumiţi de discuţiile purtate azi", a declarat Leonard Bărăscu, reprezentant SANITAS. Conform agenţiei de ştiri Mediafax, acordul prevede:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferenţa.

2) Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor şi stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalităţii de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma iniţială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcţiilor de moaşe şi surori medicale cu funcţia de asistent medical.