Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut, duminică, noi declaraţii despre evoluţia pandemiei de Covid-19 la nivel naţional. Acesta a spus că nu crede că soluţia pentru a scăpa de pandemie este o nouă carantină la nivel naţional şi a făcut un nou apel la oameni să respecte regulile de distanţare şi protecţie pentru a diminua extinderea acestui virus, purtând măşti inclusiv în aer liber acolo unde este cazul.

Fără aglomerări la UPU

Tot duminică, a dat veşti importante şi despre pacienţii care au coronavirus dar nu prezintă simptome: cei care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţii medicale.

"După cum ştiţi, asimptomaticii odată cu primirea rezultatului ar trebui să anunţe medicul de familie, Direcţia de Sănătate Publică şi cu ambulanţa să se prezinte la un spital de boli infecţioase. Există acele până în 48 de ore în care vom avea acele evaluări. În acest moment, tot ce înseamnă asimptomatici cu un test pozitiv merg şi aglomerează unităţile de primire de urgenţe. Evaluarea pe care o vom face săptămâna viitoare, chiar luni vom avea această întâlnire, asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice", a precizat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

În acest context, el a arătat că asimptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne în continuare cu internare după evaluare, iar simptomaticii fără comorbidităţi vor fi evaluaţi şi vor primi un tratament la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie.

"Avem pregătită în acest sens inclusiv o colaborare cu medicii de familie atât din contracte suplimentare cu Casa de Asigurări pentru monitorizare, vor primi câte 30 de puncte pentru fiecare caz, pe care îl vor monitoriza, precum şi posibilitatea de prestări de servicii cu direcţia de sănătate publică în activitatea de anchete epidemiologice şi urmărire a pacienţilor", a spus Tătaru.

Despre "închiderea ţării"

În legătură cu "închiderea ţării" pentru o lună, ministrul Sănătăţii a fost întrebat de un reporter despre declaraţiile unor specialişti care afirmă că ar trebui să "ne închidem o lună să scăpăm de această pandemie". Tătaru a precizat că "sunt specialişti care cred că ar trebui să ne închidem două luni", dar că nu crede în această soluţie.

"Cred că ar trebui să respectăm nişte restricţii pe care le-am impus încă de la începutul acestei pandemii şi să ne gândim la cei de lângă noi care nu mai sunt din cauza acestei pandemii, să ne gândim la cei care suferă şi să ne gândim la un corp medical care în acest moment şi ei sunt cu credinţa în suflet şi în acest moment sunt aceiaşi de la începutul acestei pandemii şi merg în continuare şi ţin să le mulţumesc încă o dată aici în faţa dumneavoastră. Suntem împreună suntem acolo şi eu sper ca cei care ne furnizează aceste cazuri şi care înainte de a ajunge în spital nu cred în aceste cazuri să-şi reaşeze un pic atât atitudinea, cât şi discursul", a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Digi24.ro.

Acesta a mai spus că recomandă purtarea măştii şi în spaţiu deschis în Bucureşti, în contextul în care rata de infectare cu noul coronavirus a crescut dramatic în ultimele zile şi săptămâni. Întrebat dacă se impune obligativitatea purtării măştii în aer liber, ministrul a spus că acest fapt se va întâmpla când "evaluările vor arăta că se impune această restricţie".