Chiar dacă numărul cazurilor nou confirmate de coronavirus a coborât, în ultimele 24 de ore numărul vindecaților depășindu-l pe cel al infectaților în același interval de timp, autoritățile atrag atenția că nu e cazul să ne relaxăm. „Nu am atins încă vârful”, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în vreme ce Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență afirmă că cel mai mare pericol îl reprezintă în această perioadă pacienții asimptomatici și că autoritățile speră ca 15 mai să rămână data la care „vom lua decizia de începere a relaxărilor”.

"După Sărbătorile Pascale, acest weekend este unul foarte important. Vedeţi şi dumneavoastră, este frumos afară, este ziua mare, este tradiţie a weekend-ului de 1, 2 şi 3 mai. Este o tradiţie în care lumea ieşea, se întâlnea cu cunoscuţii. Este un 1 Mai diferit faţă de alţi ani. Dar, repet, la fel ca şi de Sărbătorile Pascale, aceste sărbători, acest 1 Mai trebuie să fie altfel pentru a avea în anii următori 1 Mai şi Sărbători Pascale normale, cu cei apropiaţi, cu cei dragi nouă, nu numai una, două sau trei persoane poate", a spus Tătaru, potrivit Digi24, aflat în vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Ministrul a insistat pe respectarea măsurilor de distanţă socială, subliniind că încă nu a fost atins vârful pandemiei în România.

"Recomand încă o dată prudenţă, izolare voluntară, distanţare socială. Mă repet, nu am atins încă vârful. Nu vreau să ne gândim la relaxare, putem spera la o relaxare, dar momentul relaxării ţine foarte mult de felul cum gestionăm zilele de 1, 2, 3 mai şi poate săptămâna viitoare", a adăugat ministrul.

Şi secretarul de stat Raed Arafat, coordonator al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a avertizat, sâmbătă, într-o declaraţie făcută la Digi24, că nu este încă timpul să ne relaxăm, chiar dacă bilanţul zilnic al cazurilor de infectare cu noul virus a scăzut. Șeful DSU a subliniat că situaţia se poate înrăutăţi dacă nu se respectă în continuare măsurile impuse prin ordonanţele militare, arătând că adevăratul risc al răspndirii coronavirusului îl reprezintă pacienţii asimptomatici.

"S-a văzut ca majoritatea a stat acasă, dar au mai fost şi situaţii în care din păcate au fost încălcate recomadările şi s-au dat amenzi. Nu am ajuns la faza în care să fim relaxaţi şi să spunem că totul a trecut. Situaţia se poate înrăutăţi, s-ar putea să apară noi focare, noi probleme. Îi rugăm pe toţi să iasă numai atunci când este cazul şi pe baza recomandărilor făcute şi a impunerilor făcute prin Ordonanţele Militare. Noi sperăm ca 15 mai să rămână data în care vom lua decizia de începere a relaxărilor, dar dacă situaţia se înrăutăţeşte până atunci vă daţi seama că acest lucru nu se poate face", a declarat Raed Arafat potrivit Digi24.ro.

Acesta a spus că autoritățile se pot gândi la o relaxare graduală numai în situația în care va exista o scădere susținută a numărului de cazuri.

„Asta înseamnă că luăm unele măsuri care sunt cele mai puţin riscante, aşteptăm, vedem impactul lor, mai luăm alte măsuri, aşteptăm, vedem impactul lor  Vedem ce se întâmplă în ţările din jurul nostru. La acest moment, cifra de 165 (n.r. cazuri confirmate sâmbătă pe teritoriul României) este o cifră optimistă, dar trebuie să vedem ce se întâmplă în zilele următore. Asta nu înseamnă că nu sunt mai multe cazuri care sunt pozitive asimptomatice în comunitate. Pentru asta insistăm ca oamenii să poarte mască, să respecte toate regulile pentru că printre noi pot exista oameni care nici ei nu ştiu că sunt pozitivi, nici noi nu ştim că sunt pozitivi. De aici este riscul răspândirii, nu de la cele 165 de persoane depistate. Sunt mai multe cazuri în comunitate care sunt pozitive, dar nu prezintă simptome", a mai declarat şeful DSU.