Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au stabilit un pachet de măsuri menite să limiteze efectele epidemiei de rujeolă. În fiecare judeţ, autorităţile locale şi judeţene trebuie să găsească toţi copiii nevaccinaţi. 

"Împreună cu MAI am organizat o videoconferinţă cu toţi factorii de decizie locali, este convingerea noastră că acest demers va genera rezultate. (...) Cu acest plan sper că vom limita drastic efectele epidemiei de rujeolă. Am solicitat ferm mobilizarea Direcţiilor de Sănătate, mobilizarea personalului propriu şi colaborarea cu toţi medicii de familie. (...) Am cerut colegilor din teritoriu ca această campanie să se deruleze într-un ritm accelerat. Voi urmări personal şi voi face verificări în teren", a declarat, marţi, Florian Bodog, citat de agerpres.ro.

Ministrul orădean a mai spus că primarii au şi sarcina să găsească locaţiile în care copiii nevaccinaţi să fie imunizaţi, dacă în localitatea respectivă nu există un centru medical.

Bodog a mai spus că mizează şi pe sprijinul părinţilor în această campanie, să se adreseze medicilor de familie pentru a se informa cu privire la vaccinarea copiilor, şi a dat asigurări că toate vaccinurile achiziţionate de Ministerul Sănătăţii sunt sigure.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care un părinte nu doreşte să-şi vaccineze copilul, Bodog a spus că acesta are dreptul să facă acest lucru, urmând să-şi declare refuzul în scris la medicul de familie. "Doresc să aducem echipa medicală lângă comunităţile defavorizate, nu să aducem copiii cu forţa la vaccin", a adăugat Bodog.

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România până vinerea trecută este de 8.017, în creștere cu 370 față de săptămâna 3 — 9 iulie, când erau raportate 7.647, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Cele mai multe cazuri, 1.214, au fost înregistrate în județul Timiș, 1.109 în Caraș Severin, 999 în Arad, iar cele mai puține în Maramureș - două, Botoșani - trei, Vrancea și Constanța - câte patru.