După ce premierul Florin Cîţu a declarat că nu înţelege de ce angajaţii din centrele de vaccinare nu sunt plătiţi, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, l-a acuzat public că introduce sănătatea în lupta politică. Asta pentru că, a spus orădeanca, încă din aprilie l-a informat că bugetul alocat Ministerului este insuficient.

"Nu vreau să punem politica deasupra interesului pacienţilor. Sunt aici să explic ceea ce prim-ministrul Cîţu tocmai a spus şi astăzi, cum a spus şi ieri, că nu înţelege cum de oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile. Domnul prim-ministru ne spune că nu înţelege cum de s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din luna aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi. Am prezentat situaţia financiară a bugetului Ministerului Sănătăţii, i-am spus că nu sunt bani suficienţi", a declarat Mihăilă, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, citată de news.ro.

Informare din 28 aprilie

Potrivit acesteia, în 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată la cabinetul premierului, i-a prezentat situaţia financiară a Ministerului Sănătăţii, anunţându-l că nu sunt suficienţi banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare ori pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

"În ceea ce priveşte salariile personalului medical, i-am atras atenţia că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de Ministerul Sănătăţii a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile judeţene de ambulanţă, în direcţiile de sănătate publică şi în unităţile de primiri urgenţă la aproximativ 75.000 de persoane.

De asemenea, am explicat în adresă că în ceea ce priveşte programele de sănătate care includ, pe lângă vaccinare împotriva Covid-19, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză şi bolnavii cu HIV, a fost informat astfel încă de pe atunci că mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile Covid-19.

Era precizat în adresă că fondurile alocate de 240 de milioane de lei pentru acţiunile prioritare, înfiinţarea secţiilor de terapie intensivă şi de mari arşi, sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 de milioane de lei decât în 2020.

Pentru personalul implicat în procesul de vaccinare, i-am spus că e nevoie de suplimentare, având în vedere că în Legea Bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit, din acest motiv MS nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare.

Am cerut suplimentarea pentru medicii de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locaţii, precum şi pentru plata cheltuielilor de funcţionare. Fondurile ne-au fost suficiente până la nivelul lunii mai. Aşadar, începând din una aprilie, domnul prim-ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sănătăţii", a spus Mihăilă.

În aşteptarea rectificării

Pe 8 iunie, ministrul susţine că a trimis Guvernului şi un memorandum în care a explicat că a ajuns la epuizarea bugetului.

"Cu alte cuvinte, domnul prim-ministru ştia că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri era în fundul sacului. Singurele răspunsuri din partea domnului prim-ministru au fost cele legate de faptul că va rezolva la rectificare", a precizat Ioana Mihăilă.

Pentru că Guvernul nu a făcut încă o rectificare bugetară, Ministerul Sănătăţii a jonglat lună de lună cu banii, după cum a explicat oficialul.

Mihăilă a mai susținut că ATI-urile din spitale mai au bani pentru a funcționa câteva zile, şi la fel stau lucrurile și în cazul secțiilor care asigură tratamentul pacienților cu arsuri.

„Faptul că azi nu avem personalul plătit, bani pentru ambulanțe și pentru medicamente se datorează doar iresponsabilității premierului Cîțu. Premierul a prioritizat alocările financiare pentru PNDL 3 în detrimentul alocării pentru unitățile sanitare”, a precizat Ioana Mihăilă.