Ministerul Sănătăţii pregăteşte o testare la nivel naţional, pentru a verifica nivelul de imunizare a populaţiei, dar şi de răspândire a virusului, a anunţat, într-un interviu acordat Europa FM, ministrul Nelu Tătaru.

Testarea la nivel naţional ar urma să se facă după 1 iunie, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează aceeaşi sursă.

Numărul de persoane testate va fi stabilit în funcţie de evoluţia epidemiei în România până la acel moment, dar se va ţine cont de focarele existente.

"Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul Naţionalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populaţiei cât şi cea a evoluţiei ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termina pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 231 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă şi testările sunt mai puţine. Facem evaluarea în funcţie de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde şi de testele care ar putea fi serologice, sau şi moleculare. În funcţie şi de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare", a explicat Nelu Tătaru.

Testele serologice evidenţiază anticorpii specifici SARS-CoV-2 de tip IgM si IgG. Prezenţa anticorpilor specifici de tip IgM poate fi utilizată drept criteriu de diagnostic pentru pacienţii suspecţi de infecţie SARS-CoV-2 cu rezultate negative la testele de detecţie a acizilor nucleici virali, potrivit Comisiei de Microbiologie Medicală a Ministreului Sănătăţii, citată de Hotnews.ro.

Detecţia anticorpilor specifici anti SARS CoV2 de tip IgM (suportul răspunsului imun primar) va permite evidenţierea infecţiilor acute, însă cu un interval timp de latenţă (minim 7 zile postinfecţie), faţă de detecţia acidului nucleic viral.

Testele serologice vor avea relevanţă în special post-epidemic pentru evaluarea seroprevalenţei infecţiei în populaţia generală (IgG) şi a infecţiilor asimptomatice, ca şi pentru evaluarea persistenţei imunităţii postinfecţie naturală.

În context pandemic, testele serologice s-ar putea utiliza la externarea pacienţilor consideraţi vindecaţi, eventual după autoizolare/carantinare, în paralel cu testele de detecţie ale ARN viral, testare care ar completa profilul epidemiologic, detectând seroconversia în paralel cu clearence-ul vira, se mai arată în document.