Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi că România ar putea renunța la obligativitatea purtării măștilor în spații închise atunci când în țară nu vor mai exista cazuri noi de îmbolnăvire și focare de coronavirus.

Întrebat fiind, în cadrul unui interviu realizat de Digi24 pentru emisiunea „În fața ta”, dacă ar putea fi vorba de o perioadă de un an, doi, ministrul a răspuns: „Sper să fie mai puțin de un an, doi. Sper să fie o lună, două de purtat masca, de purtat în spațiile închise, mijloace de transport, la serviciu. Gândiți-vă că acum 3-4 ani, când mulți mergeam în orașe europene, ne întrebam de ce asiaticii purtau măști. A rămas un obicei pentru poluare”.

De asemenea, ministrul a amintit că „cea mai importantă cale de transmisie este prin aer”.

Pe de altă parte, potrivit HotNews.ro, în ceea ce privește obligativitatea purtării măștilor la examene, Tătaru a mai spus joi că decizia aparține Ministerului Educației, el recomandând, anterior, această măsură. 

De asemenea, în contextul unor discuții în spațiul public, ministrul Sănătății a arătat că nu este momentul să se renunțe la prevederea ca persoanele care călătoresc în alte țări să stea izolate 14 zile la întoarcerea în România. După 15 iunie, românii care se întorc din anumite țări ar putea să nu mai fie nevoiți să stea în izolare, însă o astfel de decizie nu a fost luată deocamdată și ar putea fi eventual comunicată în jurul datei de 15 iunie, a explicat el.

Tătaru a mai arătat, însă, că, odată cu scăderea numărului de cazuri de coronavirus, spitalele de suport își vor relua, ușor-ușor, activitatea normală.