Ministrul Sănătăţii din România, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că probabil numărul real al persoanelor infectate cu coronavirus în România este de aproape 10 milioane de oameni, de mult mai mare decât cazurile confirmate oficial, 1,8 milioane.

"A fost un număr mare de persoane care a trecut prin infecţie, mai ales în valul al patrulea. Noi avem 1,8 milioane de persoane care au trecut prin boală. Probabil că numărul lor este mult mai mare. Multiplicarea care este de obicei utilizată este cu 5, deci probabil că suntem aproape 10 milioane de persoane care am trecut prin infecţie, plus persoane vaccinate. Unii au fost şi vaccinaţi şi au trecut şi prin boală. Nu putem să facem o estimare extrem de clară, dar speranţa pe care cred că o avem cu toţii, indiferent de ce parte a baricadei suntem, fie că suntem medici, fie că discutăm de populaţia generală, să există o patogenitate redusă şi într-adevăr să putem să trecem mai uşor peste acest val 5", a spus Rafila într-o conferinţă ţinută la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş". 

Totodată, a subliniat ministrul, "nu putem să neglijăm măsurile care să permită accesul la serviciile de sănătate, serviciile medicale ambulatorii, medicaţia antivirală şi testarea".

De asemenea, recent, într-un interviu acordat televiziunii Digi24, Alexandru Rafila a afirmat că statisticile oficiale privind procentul de vaccinare anti-Covid în România nu ar reflecta tocmai realitatea. Ministrul Sănătăţii a detaliat, spunând că cei 8 milioane de români care s-au vaccinat până în prezent ar reprezenta, de fapt, cam 50% din populaţie, pentru că milioane de persoane sunt plecate la muncă în străinătate, iar populaţia rezidentă din România este sensibil mai mică decât figurează în evidenţe.