În contextul creşterii numărului de cazuri de Covid-19, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, în situaţia în care se vor înregistra 10.000 de cazuri, în 3-4 zile la nivelul întregii ţări, se impune starea de urgenţă.

Declaraţiile au fost făcute într-un interviu acordat de Tătaru pentru agenția națională de știri Agerpres, după ce joi s-au înregistrat peste 600 de infectări noi. Tătaru susţine că România încă nu a depăşit primul val al pandemiei de coronavirus şi că ''asistăm la a II-a cocoaşă a primului val''.

"De patru săptămâni a urmat o creştere uşoară, progresivă, pe care ne-am asumat-o în contextul acestor relaxări, dar nu era numai partea noastră, este şi partea de colaborare a celorlalţi. Odată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată", a spus ministrul Sănătății.

Acesta a afirmat că "aglomerările urbane" cum ar fi cele de pe litoral sau Valea Prahovei "au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri".

"Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. (...) Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe", a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Între altele, în interviu, Tătaru a făcut referire şi la anchetele făcute de procurori DNA la Unifarm.

"Acolo este atent DNA-ul. Noi trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă în Ministerul Sănătăţii, în Institutul Naţional de Sănătate Publică, care este evoluţia acestei pandemii şi la sănătatea românilor", a adăugat ministrul Sănătăţii conform sursei citate.

Grupul de comunicare strategică a transmis, joi, la ora 13, că în ultimele 24 de ore fuseseră confirmate 614 noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul Covid-19 în România, un nou record de la debutul pandemiei. În ultima perioadă numărul cazurilor din ţară a crescut constant după ce o parte a cetăţenilor au început să nu mai respecte nicio regulă de distanţare. Miercuri au fost raportate 555 de cazuri noi la nivel naţional.

Vedeți mai jos întregul interviu!