După ce BIHOREANUL a prezentat pe larg mecanismul escrocheriilor firmei de brokeraj Salve, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, s-a autosesizat cu privire la acest gen de "agenţi pentru reforma sănătăţii" care promit câştiguri importante din strângerea de adeziuni la viitoarele case private de asigurări de sănătate.

"În ultimele zile a apărut un fenomen îngrijorător care se dezvoltă la limita legii şi care prevede un sistem piramidal de colectare a unor adeziuni pentru viitoarele case private de asigurări de sănătate. Vreau să trag un semnal de alarmă şi să subliniez că, deocamdată, legislaţia privind asigurările de sănătate este neschimbată. Orice modificare operată va fi făcută publică de către autorităţi, astfel încât cetăţenii să cunoscă exact şi corect modul în care pot accesa sistemul de asigurări private de sănătate", a declarat Ritli Ladislau.

Într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului, reprezentanţii instituţiei întăresc ideea că firmele la care face referire nu sunt autorizate, iar tabelele pe care le întocmesc cu date personale ale cetăţenilor "sunt lipsite de valoare juridică", cu alte cuvinte sunt făcute degeaba.

"Mai mult, reprezintă un risc să prezinţi date personale unor persoane necunoscute. Noul proiect de lege privind reforma în Sănătate este în lucru. Atunci când acesta va fi finalizat, iar sistemul de asigurări de sănătate private conturat, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl vor pune în dezbatere publică", promit reprezentanţii MS.

Demersul MS vine la o săptămână după ce BIHOREANUL a dezvăluit că aşa zisa firmă de brokeraj Salve Club speculează credulitatea oamenilor, promiţându-le avantaje legate de vânzarea asigurărilor private de sănătate, imediat ce vor lua fiinţă casele private de sănătate. "Brokerii" firmei administrată de timişoreanul Călin Donca organizează prezentări în care promit participanţilor, în schimbul unei taxe de 65 de lei, că vor deveni "instructori" şi "şefi de reţele" de brokeri, urmând să scoată câştiguri importante dacă vor convinge alte persoane să intre în firmă.

De altfel, săptămâna trecută, şi CSA atenţiona, printr-un comunicat, asupra apariţiei societăţilor care fac "recrutări pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate ce vor fi create în sistem privat". Firmele, structurate în sistem multi-level marketing (piramidal), fac promisiuni de "obţinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cât şi bonusuri din performanţele echipei", practică total ilegală.

"Activităţile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări, sunt în afara legislaţiei în vigoare, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 lei la 100.000 lei", arată un comunicat. Potrivit acestuia, "asigurările nu se fac prin adeziuni, ci prin încheierea unor contracte în schimbul plăţii unor prime de asigurare", adică orice asigurare se încheie doar de companiile de asigurări autorizate sau de intermediari autorizaţi.

Detalii despre afacere, în articolul "Salve de "tun": O firmă de brokeraj care prestează ilegal "tapează" de bani orădenii creduli"