În plină criză provocată de pandemia noului coronavirus, România rămâne fără ministru al Sănătăţii. Victor Costache (foto) a demisionat din funcţie, joi dimineaţă.

Anunţul oficial a fost făcut de prim-ministrul Ludovic Orban. "În cursul acestei dimineţi, domnul ministru Victor Costache şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, din motive personale şi profesionale. Am luat act de această demisie", a declarat premierul. ”Regret demisia domnului ministru, pe de altă patre o înțeleg”, a mai spus Orban, fără a da informații suplimentare.

Orban a mai declarat că îl va propune pentru această funcţie pe secretarul de stat Nelu Tătaru. „Îi voi propune domnului preşedinte, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, pe domnul secretar Nelu Tătaru. Domnul secretar de stat face parte din echipa de la Ministerul Sănătăţii, a fost, este şi va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirus, deja stăpâneşte foarte bine procedurile, tot planul de măsuri. Azi se găseşte la Suceava, l-am sunat şi l-am informat privitor la intenţia mea, urmând să revină în Bucureşti şi să discutăm toate detaliile”, a declarat Ludovic Orban, joi dimineaţă.

Costache nu şi-a explicat public demisia, dar presa centrală speculează că aceasta i-a fost solicitată de premier. Demisia ministrului Sănătății vine în plină criză a epidemiei de coronavirus, în care au fost critici privind lipsa de materiale de protecție din spitale și testarea redusă în cazul COVID-19. În ultima sa ieșire publică, miercuri seară, Costache declara că toți bucureștenii vor fi testați pentru coronavirus, o altă declarație controversată și criticată.

UPDATE, ora 14:

Într-o declaraţie susţinută joi la Palatul Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că a luat act de demisia lui Victor Costache şi a semnat numirea lui Nelu Tătaru în funcţia de ministru al Sănătăţii. "Domnul Tătaru cunoaște situația și trebuie să ia urgent măsurile necesare pentru combaterea răspândirii virusului", a precizat preşedintele.