Ministrul Tineretului şi Sportului din România, ciclistul Eduard Novak, a cucerit, vineri, medalia de argint în proba de urmărire individuală pe 4.000 m (categoria C4), la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Eduard Novak a fost învins în finala pentru medalia de aur de slovacul Jozef Metelka.

"Mulţumesc tuturor. E ceva fantastic. Nu-mi vine să cred ce se întâmplă", a spus Novak după ceremonia de decernare a medaliilor. El a devenit, astfel, primul ministru în funcţie medaliat în istoria Jocurilor Paralimpice.

Novak a adus prima medalie a delegaţiei României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo şi a patra din palmaresul său.

În vârstă de 44 de ani, ministrul Sportului mai are în palmares o medalie de aur, obţinută în 2012, la Londra (ciclism - urmărire individuală, categoria C4), una de argint în 2008 la Beijing (ciclism - contratimp, cat. LC2) şi o alta de argint la Londra în 2012 (ciclism - contratimp, cat. C4). 

Premierul Florin Cîţu l-a felicitat pe Eduard Novak pentru medalia câştigată la Tokyo. "Încă o medalie pentru România! Felicitări, Eduard Novak pentru argintul obţinut la proba de urmărire individuală 4000 m, la Jocurile Paralimpice care se desfăşoară în aceste zile, la Tokyo. Un ministru bun, un sportiv performant! Baftă în continuare!", a spus Cîţu, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

Şi scrimera Ana Maria Popescu, medaliată la rându-i cu argint, însă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, l-a felicitat pe Eduard Novak. Cei doi au avut, recent, un conflict public pe seama fondurile alocate de către minister scrimei. 

"Veşti bune de la Paralympic Games Tokyo 2021. Eduard Novak aduce prima medalie pentru delegaţia României, argint în proba de urmărire C4 pe pistă. Felicitări", a scris Ana Maria Popescu pe Facebook, menţionându-i şi pe ceilalţi sportivi români care concurează astăzi la Tokyo.