La interpelarea unui doctorand orădean, ministrul Tineretului și Sporturilor, Ionuț Stroe, a promis că va căuta soluții pentru înființarea unei case de cultură a studenților din Oradea.

Roland Olah, reprezentant al studenților în Senatul Universității din Oradea și în Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat, a trimis la finalul anului trecut o adresă către ministrul Stroe, cerându-i sprijinul pentru înființarea unei case de cultură în municipiu.

Olah arată că Oradea are patru universități, care numără cel puțin 16.562 de studenți, dar orașul nu are o casă dedicată lor, în timp ce orașe cu mult mai puțini studenți, precum Alba Iulia, Pitești ori Reșița au asemenea facilități.

Lipsa unei case de cultură îi dezavantajează pe studenți, deoarece prin aceste instituții se distribuie locurile în tabere. Or, fără o casă a lor, tinerii orădeni sunt repartizați Casei de Cultură a Studenților din Reșița și trebuie să-și trimită cererile acolo.

Potrivit legislației în vigoare, Ministerul Tineretului și Sporturilor este instituția care înființează casele de cultură studențești, acesta fiind motivul pentru care Olah a transmis adresa acestei instituții.

Într-un document transmis joi, ministrul Stroe a arătat că va face demersurile pentru înființarea acestei facilități pentru studenții din Oradea. ”Considerăm necesară și oportună inițiativa dumneavoastră, urmând ca Ministerul Tineretului și Sporturilor să demareze acest amplu proces instituțional, care implică modificări legislative, identificarea unui spațiu adecvat desfășurării activităților specifice, identificarea resurselor umane, materiale și financiare necesare, începând din anul 2020”, a transmis oficialul. Rămâne de văzut dacă se va ține de cuvânt...

Promisiuni deșarte

De-a lungul anilor, și Primăria Oradea a promis că va amenaja o casă dedicată studenților, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Municipalitatea a încercat să preia Casa de Cultură a Tineretului din Ioșia, administrată de Fundația pentru Tineret Bihor, chiar cu scopul de a o transforma într-un loc dedicat studenților, dar fără succes.

Ulterior, Primăria a anunțat că fostul cinema Libertatea ar putea fi viitoarea casă de cultură studențească. Sala a intrat în șantier în 2016, dar lucrările încă nu au fost finalizate, ba chiar au fost sistate, din lipsă de finanțare.