O nouă răzgândire a edililor orădeni, legată de lucrările de vizează amenajarea Cetăţii! „Incinta Palatului Princiar al Cetăţii Oradea va putea fi vizitată de turişti”, a anunţat, marţi, un comunicat al Primăriei, la distanţă de o lună şi jumătate de la un anunţ diametral opus al edilului Ilie Bolojan, care a sistat lucrările la parcul arheologic, dispunând acoperirea gropilor săpate şi conservarea şantierului.

„Curtea interioară a Cetăţii Oradea era gândită ca un arheoparc, însă s-a hotărât ca, din lipsă de fonduri, până la accesarea de noi fonduri europene, acest spaţiu să intre în conservare. Cu toate acestea, s-a luat decizia ca două dintre săpăturile executate deja să fie acoperite cu sticlă, pentru ca turiştii care vor trece pragul Cetăţii Oradea să aibă posibilitatea de a vedea totuşi aceste vestigii istorice”, arată acum Biroul de presă al Primăriei, fără a oferi detalii privind motivele schimbării de optică.

Cert este că, potrivit noii viziuni, marginile curţii interioare a Cetăţii vor fi pavate cu piatră cubică, urmând ca interiorul curţii, pe forma vechii catedrale, să fie marcat cu piatră fasonată.

”După discuţiile purtate cu constructorul, s-a solicitat ca lucrările să fie finalizate până la data de 1 iunie 2016, pentru a putea introduce în circuitul turistic şi această porţiune din Cetate şi pentru a putea organiza concerte, spectacole, dar şi alte evenimente culturale”, este declaraţia directorului Direcţiei Patrimoniu din Primărie, Lucian Popa, citată de Biroul de presă.

Valoarea lucrărilor, care vor fi executate de firma Constructorul Sălard, cea care deţine contractul de amenajare a fortăreţei, se ridică la 1.449.293 lei (cu TVA inclus).