Din februarie, peste 4.000 de orădeni au folosit cel puţin o dată Ceragem, un aparat care masează coloana vertebrală cu pietre de jad încălzite la temperaturi de până la 60 de grade.

Rezultatul e că până şi cei aflaţi la a doua tinereţe declară că se simt ca la 20 de ani, mai ales că aparatul-minune e fix aşa cum le place românilor: cu folosinţă gratis, pe timp nelimitat!

Tehnici din Asia

Aparatul Ceragem a ajuns la Oradea în februarie anul acesta, într-un salon amenajat în fostul complex Albina, de pe Bulevardul Decebal. În Bucureşti şi alte oraşe din România, aparatul, de origine coreeană, apăruse încă din martie 2006, iar acum e prezent în peste 30 de oraşe din ţară.

14 Etelca.jpg"Foloseşte tehnicile asiatice de termo-masaj şi presopunctură, prin nişte sfere cu pietre de jad", explică Hubner Etelka (foto), directoarea centrului Ceragem din Oradea. Omul se aşază cu spatele pe aparatul care încălzeşte zona atinsă până la o temperatură de 60 de grade Celsius şi, prin apăsarea cu spatele pe maşinărie, muşchii, obosiţi fie de efortul fizic, fie de statul ore îndelungate pe scaun, se relaxează.

 "O şedinţă durează 30 de minute, două minute pentru fiecare din cele 12 zone ale coloanei vertebrale şi două ale abdomenului", explică Hubner. Ea zice că Ceragem, deşi nu e licenţiat în România ca dispozitiv medical, ci de îndepărtare a durerii, depăşeşte atribuţiile unui aparat de masaj. "Presopunctura şi termomasajul vindecă numeroase afecţiuni, începând cu reumatismul şi continuând cu probleme ale inimii".

Vânzări timide

În salonul din Oradea sunt 11 aparate Ceragem, pe care oamenii sunt invitaţi să le încerce gratuit. "Oricine poate să testeze Ceragem, absolut gratuit şi de câte ori vrea", spune femeia. Ea precizează că aceasta este politica firmei, peste tot în lume aparatul fiind liber la încercat. "Cine vrea şi are bani, îl cumpără. Cine nu, poate cunoaşte pe altcineva care îşi permite".

Preţul destul de ridicat al dispozitivului, de 1.100 de euro, face ca puţini orădeni să-l achiziţioneze. "La început, vânzările n-au prea mers. Acum însă, am avut o perioadă de două săptămâni în care am vândut 80 de aparate", spune directoarea centrului. Majoritatea celor care încearcă Ceragem sunt persoane trecute de 40-50 de ani, zilnic centrul înregistrând circa 300 de vizitatori. De la deschidere, peste 4.000 de persoane au încercat Ceragem. "Fiecare nou-venit primeşte o legitimaţie, astfel că ştim câţi oameni l-au testat".

Gata cu bolile

Zaharia Dărăban are 60 de ani şi săptămâna trecută era la a zecea şedinţă de terapie. "M-a ajutat deja foarte mult. Mi-a trecut reumatismul, iar nevestei i-a reglat tensiunea", zice bărbatul, bucuros că a găsit un tratament gratuit. "Eu nici nu puteam să mă aplec din cauza coloanei. Acum pot să ridic şi greutăţi", susţine Elisabeta Szabo, o femeie de 54 de ani care face tratament de o lună. Doamna Irina este însă una din veteranii Ceragem, făcând până acum 135 de şedinţe. "Înainte să încep tratamentul, am stat la pat. Nu sunt vindecată sută-n sută, dar clar ameliorată". Toţi zic că le-ar plăcea să-şi cumpere aparatul Ceragem, dar nu şi-l permit. "Încearcă fiică-mea să strângă bani, să ni-l cumpărăm acasă", spune Szabo.

Până când îl vor avea, fiecare dintre ei merge în continuare, săptămână de săptămână, la tratament. Întotdeauna încep şedinţele prin cinci minute de aerobic, mişcare făcută ca în sălile specializate, cu antrenoare şi cu muzica dată la maxim. Iar dacă nu tratamentul propriu-zis cu aparatul, cel puţin mişcarea şi auto-sugestia îi ajută să nu se dea bătuţi în faţa vârstei...


OBLIGAŢII
Reguli stricte

14 aparatul.jpgCei care nu au mai folosit niciodată aparatul Ceragem (foto) merg cu buletinul la centru şi primesc o legitimaţie, pe care o vor prezenta la vizitele ulterioare. "Bifăm vizitele pe legitimaţie, dar asta nu înseamnă că vom zice cuiva că a venit de prea multe ori. Doar să ştie fiecare câte şedinţe a avut nevoie ca să se vindece", explică directoarea Hubner Etelka.

Toţi trebuie să poarte un tricou de bumbac şi să aibă cu ei două cearşafuri, unul pentru a-l pune pe pat, şi altul pentru a se acoperi în timpul tratamentului. Producătorii spun că aparatul nu are efecte adverse, dar nefiind licenţiat ca dispozitiv medical, nu poate fi testat de minori sau de gravide. Salonul este deschis de luni până vineri, între orele 8.30 şi 17.10 şi sâmbăta de la 7.30 la 13.30.