Iniţiativa primarului Bolojan de a ridica în curtea interioară a Primăriei un centru de relaţii cu publicul dotat cu un luminator în formă de piramidă a ajuns nominalizată, de cotidianul Gândul, într-o companie nu foarte selectă, de aberaţii arhitecturale tolerate sau realizate de administraţiile locale, sub denumirea "Cele şapte minuni ale primarilor din România: de la piramida cu closet la catedrala-buncăr".

Purtând titlul "Oradea: piramidă cu closete la subsol", paragraful destinat "piramidei lui Bolojan" sună aşa: "În Oradea, primarul Ilie Bolojan construieşte o piramidă în curtea interioară a instituţiei. Aceasta are parter şi subsol, se întinde pe 550 de metri pătraţi, va fi acoperită cu sticlă şi costă 1,3 milioane de lei. Piramida, destinată relaţiilor cu publicul, are wc-urile la subsol, alături de un bar cu 76 de locuri. La parter pot aştepta 50 de persoane să le vină rândul la cele 34 de ghişee".

Primarul Ilie Bolojan a declarat, pentru Gândul, că piramida e piramidă doar pe un cub care intră în alt cub, restul fiind doar o construcţie acoperită cu sticlă. "Primăria din Oradea este o construcţie în formă de A. În curtea interioară lipseşte o bucată din A şi acum se completează prin această construcţie. Piramida e piramidă doar pe o porţiune din construcţie. Imaginaţi-vă un cub care intră în alt cub. Pe axa cubului va fi vârful piramidei", a declarat primarul Ilie Bolojan." Acesta ne-a mai explicat că "piramida" este absolut necesară celor "375.000 de cetăţeni care trec anual pragul primăriei", încheie ziarul.

Exprimarea mai puţin fericită a lui Bolojan - "imaginaţi-vă un cub care intră în alt cub; pe axa cubului va fi vârful piramidei" a fost luată în derâdere, minute în şir, de Mircea Badea, la emisiunea "În gura presei" de duminică seara.

desen.jpg"Care ar fi axa unui cub în mintea domnului Bolojan?", s-a întrebat Badea, încercând să ghicească ce se ascunde în spatele vorbelor lui Bolojan. Realizatorul s-a lansat în glume cu iz sexual, speculând "intratul cubului în cub", apoi a desenat mai multe variante de cuburi întrepătrunse, în care a imaginat o piramidă, declarându-se neputincios în faţa ideii enunţate de primarul orădean.

În final, "pentru că există această obsesie a piramidelor", Badea a propus primăriilor din România să îşi amplaseze în faţa sediilor o adaptare a piramidei cu un ochi de pe bancnota dolarului american (un simbol masonic), desenând una cu doi ochi, care se uită câş, unul la celălalt.

În mod cert, de-acum încolo, primarul Bolojan îşi va alege cu mult mai mare grijă expresiile...

Vezi întreaga scenă, aici, din minutul 45 al emisiunii