Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu privitor la Regele Mihai, despre care a spus că ar fi fost un trădător şi o slugă a ruşilor, a şocat opinia publică din România. Probabil din acest motiv şi fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, a simţit să-i ia apărarea şefului statului.

Mircea Băsescu e convins că Regele Mihai nu s-a simţit ofensat de declaraţia fratelui său şi că el, ca cetăţean, e de acord. "Dacă ar fi fost Traian în locul lui (n.r. al Regelui), ar fi spus "Împuşcaţi-mă!", nu ar fi abdicat. Sunt atâtea exemple de regi care au fost omorâţi. Dacă Regele Mihai nu ar fi abdicat, probabil că ar fi fost omorât şi atunci ar fi devenit un erou. Am văzut că şi Ion Iliescu îl critică pe preşedinte, dar îmi aduc aminte când a venit Alteţa Sa pe aeroport şi Iliescu nu i-a permis să intre în România. Alteţa Sa nu a fost jignit de ceea ce a spus fratele meu, acesta este adevărul", a declarat Mircea Băsescu, potrivit replicaonline.ro.

Şi Elena Udrea a sărit în sprijinul preşedintelui, după declaraţiile făcute de acesta la adresa Regelui. "Constat că am devenit o ţară de regalişti şi mă întreb cei ce aseară erau susţinători necondiţionaţi ai Regelui, ce făceau când îl alergau prin anii 90 pe aeroport şi nu îi dădeau voie Regelui Mihai să intre în ţară", a spus Elena Udrea.