Într-o conferinţă de presă la sediul PDL, partidul din care face parte, omul de cultură Mircea Bradu, fost director al Teatrului de Stat, care şi-a mai arătat şi înainte dezacordul în ce priveşte desfiinţarea instituţiei şi înfiinţarea Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan şi Instituţia de Spectacole Szigligeti Szinhaz, a ţinut să le demonstreze jurnaliştilor că ceea ce au făcut autorităţile locale prin această separare a fost segregare etnică.

"Teatrul din Oradea, instituţiile de cultură, au suferit o gravă eroare lingvistică. Cei care au produs această eroare susţin că nici vorbă de segregaţie, dar am adus definiţiile din 4 dicţionare. Am luat dicţionarul enciclopedic britanic, DEX-ul nostru, Le petit Larousse şi am luat şi din Enciclopedia magiară, ca nu cumva să creadă că nu ştiu...", a început Bradu, în susţinerea spuselor sale. "Sunt câteva lucruri care le-au scăpat. În Enciclopedia universală britanică scrie clar că segregarea rasială constituie un mijloc prin care se menţin avantajele economice şi statutul social ridicat al grupului dominant politic. Nu vă mai spun nimic. Ştiţi despre ce este vorba", a spus el...

Omul de cultură a mers chiar mai departe şi a extrapolat. "Există o lege a limbii, care nu mai funcţionează de mult. Eu vă întreb: oare nu ţine de corupţie şi faptul că cei care se abat de la această lege fac mici corupţii? Şi ce-ar fi să fie şi acolo nişte pedepse, pentru limba română care practic nu mai guvernează vocabularul?".

Astfel, Bradu a criticat într-o manieră elegantă şi fără să acuze făţiş pe nimeni, şi felul în care oamenii de pretutindeni, indiferent de etnie, acordă o importanţă diminuată vorbirii corecte. În schimb, sunt mai preocupaţi de segregarea etnică, deşi, într-o Europă Unită, asta nu ar trebui să fie o problemă. "Această idee de limbi separate şi de greşeli gramaticale în toate limbile mi se pare că trebuiesc sancţionate", a spus Bradu.

Fără să o spună direct, Bradu s-a referit la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, când aleşii bihorenilor au adoptat Regulamentul de reorganizare a instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean (Teatrul de Stat, Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia şi Filarmonica Oradea). În esenţă, noul regulament, care a creat un adevărat scandal, prevede desfiinţarea Teatrului de Stat şi a Teatrului Arcadia şi reorganizarea Filarmonicii. În urma acestui proces, se va înfiinţa Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan şi Instituţia de Spectacole Szigligeti Szinhaz.

Iniţiativa a aparţinut UDMR, sub pretextul eficientizării instituţiilor de cultură, dar în fapt este o departajare pe criterii etnice, şi a fost negociată în cadrul unei întâlniri cu liderii celor patru partide reprezentate în Consiliul Judeţean.