Toţi şefii de servicii publice deconcentrate din judeţ trebuie să susţină un examen, dacă vor să mai rămână directori. Asta pentru că, în urma declarării ca fiind neconstituţionale a ordonanţelor de Guvern 37/2009 şi 105/2009, în baza cărora au fost numiţi, pentru şefia fiecărei direcţii trebuie să se organizeze concurs. Totuşi, au fost păstraţi ca directori interimari toţi cei care erau funcţionari publici la data la care au fost numiţi pe posturi.

Primele efecte s-au simţit la Direcţia de Statistică, unde a fost repusă în funcţie Dana Paşc, schimbată în 2009 în favoarea pedelistului Nicolae Hoduţ, şi la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Natural, unde fostul coordonator, omul de cultură Mircea Bradu a fost revocat, iar locul său e ocupat provizoriu de Mircea Paşca, consilier superior în Departamentul Monumente Istorice din cadrul instituţiei. "De altfel, e singura direcţie unde s-a fixat un termen de concurs: 20 septembrie", a declarat pentru BIHOREANUL şefa de cabinet a prefectului, Adelina Coste.

Demiteri s-au făcut şi la Direcţia Agricolă, unde toţi cei patru directori adjuncţi au fost revocaţi, întrucât niciunul nu era funcţionar public. Nicolae Hodişan, directorul coordonator, a rămas pe funcţie, ca interimar.

O schimbare s-a petrecut şi la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, unde s-a organizat un concurs care a fost câştigat de fostul şef al CJPC, Sebastian Secoşan.

Alte instituţii care au susţinut deja concursuri de ocupare a posturilor sunt Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, unde e director Florian Vesa, şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, condus de Dacian Iova. De altfel, Vesa şi Iova erau directori şi înainte de concurs.

Potrivit Adelinei Coste, restul directorilor de deconcentrate din judeţ au rămas pe funcţii ca interimari, întrucât erau funcţionari publici. "Urmează ca fiecare minister în parte să-şi stabilească datele de concurs", a mai spus şefa de cabinet a prefectului.

De o vreme, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor inspector-şef temporar este Simona Iancu, cea care până acum ocupa o funcţie de adjunctă. Postul de şef al ITM a rămas liber după ce pedelistul Mircea Matei a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare pentru Utilităţi Publice.

Totuşi, niciuna din aceste schimbări, fie definitive, fie temporare, n-au fost anunţate, aşa cum anul trecut se anunţa fiecare numire în funcţie a unui director PDL sau PSD. "Nu e treaba Prefecturii să anunţe, ci a direcţiilor", a încercat Coste să explice. Chit că anul trecut era treaba Prefecturii, fiindcă ea era instituţia care lansa invitaţiile la diversele instalări...