Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit una dintre cele mai prestigioase distincţii literare europene, Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur.

Distincţia, în valoare de 25.000 de euro, i-a fost acordată românului pentru întreaga operă literară, care se bucură de o importantă recunoaştere internaţională, arată Hotnews.ro.

Cărtărescu urmează să primească premiul pe 27 iulie, într-o ceremonie care va avea loc la Salzburg, în deschiderea Festivalului Mozart.

În ultimii ani, agenţiile de pariuri l-au plasat pe autorul trilogiei "Orbitor" pe lista favoriţilor la câştigarea premiului Nobel pentru literatură, menţionează Digi24.ro.

Mircea Cărtărescu este primul autor român distins cu acest premiu literar de mare tradiţie (decenat din 1965), după Eugène Ionesco, câştigătorul din 1970.

Printre laureaţii din anii trecuţi ai premiului se numără scriitori ca W. H. Auden, Harold Pinter, Vaclav Havel, Italo Calvino, Doris Lessing, Milan Kundera, Salman Rushdie, Umberto Eco, Patrick Modiano, Javier Marias, John Banville etc.