Doi autori români importanți, Mircea Cărtărescu şi Ana Blandiana, au fost recompensaţi joi cu două premii prestigioase la nivel internaţional.

Prozatorul a primit International Dublin Literary Award, iar poeta a fost recompensată cu premiul Prinţesa de Asturia.

Mircea Cărtărescu, laureat la Dublin

Autorul român născut în Bucureşti a fost distins cu International Dublin Literary Award pentru romanul său "Solenoid", apărut în 2015, bestseller la editura Humanitas şi tradus în mai multe limbi străine, inclusiv în spaniolă, catalană, suedeză, franceză, germană, neerlandeză, engleză, norvegiană şi maghiară.

Site-ul Culturaladuba.ro notează că acest premiu, în valoare totală de 100.000 de euro, este distribuit astfel: 75.000 de euro merg către autorul român, iar 25.000 de euro către traducătorul Sean Cotter, a cărui traducere a fost apreciată pentru păstrarea preciziei lirice a originalului. Juriul a descris "Solenoid" drept "opera unui mare scriitor european, care, totuşi, este prea puţin cunoscut cititorilor în limba engleză".

Anunţul a fost făcut joi în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură Dublin, organizatorii subliniind importanţa traducerii lui Sean Cotter în deschiderea operei lui Cărtărescu către un nou univers de cititori.

Presa naţională mai scrie că este pentru prima dată când acest premiu ajunge la un scriitor român.

Cărţile lui Mircea Cărtărescu au fost traduse până acum în 23 de limbi şi se bucură de mare succes mai ales printre vorbitorii de spaniolă şi de franceză. De-a lungul carierei, Cărtărescu a mai câştigat Premiul Thomas Mann în Germania şi Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

Ana Blandiana, „o creatoare radical unică”

În aceeaşi zi, poeta Ana Blandiana a fost recompensată cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură, acordat de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei.

Juriul a lăudat "extraordinara capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii" şi faptul că Blandiana "este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică", scrie Hotnews.ro.

Acest premiu, care anul trecut a fost acordat scriitorului japonez Haruki Murakami, vine cu un cec în valoare de 50.000 de euro. 

Într-un mesaj emoţionant publicat pe Facebook, Ana Blandiana și-a exprimat recunoştinţa pentru onoarea primită, subliniind importanţa poeziei ca un mod de a ajunge la cititori. Ana Blandiana, al cărei nume real este Otilia Valeria Coman, a fost o opozantă fermă a dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu şi o susţinătoare proeminentă a drepturilor omului şi a democraţiei.

„Îmi este greu să-mi exprim emoţia şi recunoştinţa pentru deosebita onoare pe care o reprezintă pentru mine acordarea Premiului Asturia, mai ales că - ca întotdeauna când primesc un premiu - nu pot să nu-mi amintesc gândul lui Platon care a recomandat încununarea poeţilor cu lauri şi izgonirea lor din oraş", a transmis Ana Blandiana într-un mesaj în limba spaniolă publicat joi pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!