Sute de orădeni s-au strâns duminică seară pentru a lua parte la deschiderea oficială a Festivalului de Teatru Scurt, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde pe scenă marii actori Mircea Diaconu şi Alexandru Repan i-au cucerit pe orădenii prezenţi în spectacolul "Variaţiuni enigmatice", a Teatrului Nottara din Capitală.

Spectacolul dezvăluie povestea celor doi bărbaţi care au în comun iubirea pentru aceeaşi femeie, Helene. Un mare scriitor - interpretat de Repan - renunţă la prezenţa ei fizică şi trăieşte cu ea o poveste de dragoste specială, prin scrisori şi cărţile pe care i le dedică. Bărbatul "obişnuit" - interpretat de Diaconu, se însoară cu Helene şi-i dăruieşte toată viaţa. Acesta din urmă a făcut tot posibilul pentru a ajunge să-l cunoască pe cel care i-a fost concurent în sufletul iubitei sale.

Pe parcursul piesei, Repan apare ca un tip dur şi cinic, care se transformă şi devine mai uman. În schimb, Diaconu trece de la personajul umil, la cel care preia treptat conducerea. Dacă la început Diaconu pare un simplu jurnalist ce vrea să îi ia un interviu scriitorului laureat al premiului Nobel, treptat îşi dezvăluie adevărata identitate, aceea de profesor de muzică şi de soţ al iubitei scriitorului.

La finalul spectacolului, care îmbină cu suspans cinismul, umorul, sensibilitatea şi arta manipulării, publicul i-a aplaudat îndelung pe cei doi actori.

Piesa "Variaţiuni enigmatice" este scrisă de compozitorul englez Eric-Emmanuel Schmitt, este regizat de Claudiu Goga, după scenogafia lui Sică Rusescu. Autorul este unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi europeni de azi, deşi nu are mai mult de 43 de ani. Piesele sale sunt jucate la Berlin, Londra, Los Angeles, Moscova, Tokio.