Candidatul PNL la şefia Consiliului Judeţean Bihor, viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, şi-a început, joi, conferinţa săptămânală de presă, spunând că, potrivit datelor statistice ale Ministerului Dezvoltării Regionale, judeţul Bihor şi municipiul Oradea deschid clasamentele în atragerea de fonduri europene în 2015.

Pe primul loc

"Sunt cifre ale Ministerului şi ele nu pot fi contestate. La nivel de judeţe, clasamentul este condus de Bihor, cu 362 milioane lei primite din fonduri europene în 2015, urmat de Hunedoara, cu 279 milioane lei şi Prahova, cu 278 milioane lei", a spus Mircea Mălan.

Viceprimarul Oradiei a subliniat faptul că este vorba de sume încasate din bani europeni la nivelul întregului judeţ, afirmând că, în ceea ce priveşte fondurile atrase de consiliile judeţene, CJ Bihor se află pe locul 4 în ţară cu 78 milioane lei. Podiumul clasamentului este ocupat de CJ Hunedoara (150 mil. lei), CJ Vâlcea (136 mil. lei) şi CJ Constanţa (104 mil. lei).

Totodată, candidatul PNL a arătat că, la nivel de municipii, Oradea a fost campioană la sumele primite din bani europeni în 2015, în total fiind vorba de 194 milioane lei. "Este vorba de banii primiţi anul trecut de oraşul nostru pentru proiectele europene", a specificat Mălan. În clasament, Oradea este urmată de Ploieşti, Iaşi şi Craiova.

"Sunt realităţi care arată că noi lăsăm de fiecare dată faptele să vorbească şi că ceea ce administraţia liberală de la CJ Bihor şi Primăria Oradea a făcut pentru oameni anul trecut este confirmat de statistici oficiale. Totul se reduce la sloganul nostru: faptele fac diferenţa", a adăugat Mircea Mălan, vorbind apoi, în cadrul aceleiaşi conferinţe, despre campania pe care o duce prin judeţ, întâlnindu-se în fiecare zi cu locuitorii comunelor bihorene.

Dezvoltare prin agricultură

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Mircea Mălan şi-a prezentat una dintre priorităţi în cazul în care va conduce Consiliul Judeţean, şi anume dezvoltarea agriculturii şi a producătorilor locali.

Candidatul PNL a afirmat că, în primul rând, va iniţia realizarea cartografierii agrochimice a judeţului Bihor, care nu s-a mai făcut din anii 70, şi care ar arăta o imagine clară a potenţialului agricol din fiecare localitate, precum şi ce fel de plante ori legume trebuie cultivate acolo.

De asemenea, Mircea Mălan a afirmat că va sprijini agricultorii bihoreni să acceseze fonduri europene pentru a-şi dezvolta activitatea de producţie, fie că e vorba de agricultură, fie că e vorba despre creşterea animalelor. "Deja colegi de-ai noştri din PNL oferă sprijin şi consultanţă gratuită în mai multe localităţi cu potenţial pentru ca agricultorii să poată accesa bani europeni", a precizat Mălan.

În opinia acestuia, însă, o componentă importantă în dezvoltarea agriculturii din Bihor este asocierea producătorilor locali. "Esenţial este să-i sprijinim pe producătorii locali să se asocieze pentnru că asta e un factor determinant pentru accesul pe piaţă şi pentru preţul pe care producătorii îl pot primi pe produsele lor. Abia apoi, în parteneriat cu aceste asociaţii, CJ Bihor va trebui să realizeze spaţii de depozitare, prelucrare şi valorificare a produselor din agricultură", a spus Mircea Mălan.