La jumătatea mandatului, viceprimarul Mircea Mălan nu regretă că s-a lăsat de avocatură pentru Primărie. Chiar dacă în robă câştiga mai mulţi bani, spune că munca de edil îi dă o satisfacţie mai mare, deoarece lucrează pentru oraşul său. Liberalul are pe mână cele mai mari proiecte ale oraşului, cum ar fi reabilitarea sistemului de termoficare centralizată şi a zonei centrale a oraşului, şi garantează că face tot ce îi este posibil ca lucrările să fie de calitate.
Nu e dispus să facă vreo concesie constructorilor şi, drept dovadă, în exclusivitate pentru BIHOREANUL, anunţă rezilierea contractului cu Marconst, firma care n-a reuşit nici măcar din a doua încercare să facă un mozaic de calitate în Pasajul Vulturul Negru. Mălan vorbeşte şi despre soarta celorlalte mari proiecte din fonduri europene şi care, pentru ca banii să nu fie pierduţi, trebuie încheiate până la sfârşitul anului viitor. O adevărată provocare...
Termoficarea, cea mai mare problemă
- Pentru Oradea, 2014 trebuia să fie anul marilor şantiere, să înceapă lucrările la construirea Aquaparkului, la reabilitarea Pieţei Unirii, construcţia pasajelor peste centură şi a drumului rapid. Se amână aceste proiecte pe 2015?
- O parte din ele da, dar oraşul marilor şantiere nu înseamnă doar aceste proiecte. Au început lucrările la modernizarea pieţei din Rogerius, la înlocuirea celor 17,5 kilometri de magistrale de termoficare, am lucrat în tot oraşul în proiectul Aparegio, suntem în diferite faze de execuţie cu modernizarea unor străzi, vom da curând drumul la lucrări la pasajul suprateran de la intersecţia cu DN 76. La Piaţa Unirii, relicitarea va fi încărcată în SEAP în aceste zile, s-au deschis ofertele pentru drumul de legătură dintre podul Dragoş Vodă şi strada Theodor Neş, am demarat licitaţia pentru Aquapark. De asemenea, lucrăm la licitarea execuţiei proiectului din Nufărul 1, pentru utilizarea apei geotermale în combinaţie cu pompele de căldură, proiect foarte important pentru reabilitarea sistemului de termoficare. De altfel, termoficarea e cea mai mare problemă pe care o are oraşul astăzi.
- Care sunt cauzele amânărilor? E de vină proasta proiectare, subevaluarea lucrărilor sau, pur şi simplu, Primăria îşi propune prea multe?
- E firesc ca Primăria să-şi propună cât mai multe proiecte. Cauzele sunt multiple, pornind de la lipsa specialiştilor în anumite domenii. Mai sunt situaţii în care aceste proiecte au avut deficienţe şi cred că e de preferat să lucrăm la îmbunătăţirea lor decât să le punem în aplicare cu probleme. Avem la îndemână exemplul străzii Republicii, care a fost, clar, un proiect necorespunzător. Nu mai vrem astfel de exemple negative.
Gata cu Marconst!
- Veţi reuşi să finalizaţi toate proiectele, dat fiind că pentru a nu pierde banii europeni, ele trebuie terminate până în decembrie 2015?
- Nu va fi uşor, dar vom face tot ceea ce e omeneşte posibil ca banii câştigaţi să rămână în Oradea.
- Contractul pentru achiziţia noii termocentrale a fost semnat după numeroase clarificări şi contestaţii, care încă nu s-au încheiat. Vă veţi încadra în termen?
- La Curtea de Apel se judecă o cerere de suspendare a contractului încheiat, formulată de societatea Romelectro, care a pierdut licitaţia, dar sunt convins că nu există un temei pentru admiterea ei. Lucrările încep. Noi şi asocierea desemnată câştigătoare ne-am asumat acest lucru, dar dacă această procedură de achiziţie nu rămâne în picioare, vom avea dificultăţi în a respecta termenul. Dacă rămâne, avem un contract clar, cu penalităţi foarte mari în situaţia în care nu se încadrează.
- Firma Marconst nu a reuşit nici din a doua încercare să facă un mozaic de calitate în pasajul Vulturul Negru. Ce se va întâmpla, dat fiind că proiectul ar trebui finalizat peste o lună?
- Discutăm varianta rezilierii contractului. În această situaţie, vom da drumul la o nouă procedură de achiziţie şi vom executa lucrarea anul viitor. Nu se pierde niciun leu din proiectul câştigat, dar e posibil să suplimentăm din alte surse diferenţa de bani necesară pentru o lucrare de calitate. Am discutat şi cu alte firme, din Italia, inclusiv cu una care propune un mozaic ce nu implică folosirea cimentului, ca urmare va fi imposibil ca placa turnată să aibă contracţii. Tehnologia e alta, şi costul e altul. Gândim toate variantele ca oraşul să iasă cu o lucrare foarte bună şi cu un efort financiar minim. Oradea merită să aibă un pasaj restaurat de calitate.
Disconfort... obligatoriu
- Aveţi pe mână un alt proiect important, reabilitarea Pieţei Unirii. A fost, însă, un singur ofertant. Garantaţi pentru reuşita lucrării?
- În toate proiectele trebuie să-ţi asumi responsabilitatea, şi eu o fac fără rezerve. Voi face tot ce e posibil ca lucrarea să fie emblematică, să fie un proiect cu care orădenii să se mândrească.
- E vara duşurilor reci: când nu apar avarii, apa caldă e oprită programat, pentru înlocuirea magistralelor. Vom avea probleme şi în sezonul rece?
- În principiu nu, pentru că am programat peste vară lucrările ce presupun oprirea apei calde. Ne cerem scuze orădenilor cu fiecare ocazie pentru disconfortul creat, dar trebuie să-l suportăm, pentru că sistemul de termoficare nu a fost reabilitat semnificativ de când a fost construit. Are pierderi tehnologice foarte mari, de 37%, pe care le suportă fiecare cetăţean, care produce o poluare excesivă şi care riscă realmente să se oprească. E o prioritate asumată de noi şi să continuăm să atragem fonduri europene pentru reabilitarea acestui sistem de care depind 140.000 de orădeni.
- Se putea lucra cu mai puţin deranj?
- Doar dacă ritmul nu era atât de alert. Dar suntem forţaţi de aceste termene scurte să impunem rapiditate. Şi nu poţi să lucrezi fără să întrerupi furnizarea de apă caldă.
- Confruntaţi cu această problemă, mulţi orădeni pun o întrebare elementară: de ce municipalitatea n-a deschis în această vară Ştrandul Municipal, dacă licitaţia pentru lucrările la Aquapark oricum va fi la toamnă?
- Nu cunosc raţiunile care au stat la baza acestei decizii. S-ar putea să nu fi fost cea mai inspirată.
Luăm şi decizii greşite
- Nu credeţi că, prin asemenea măsuri, sau cum ar fi aceea de aplicare pentru 5 zile a unor amenzi mari de parcare, ori de a taxa intrarea copiilor la Ştrandul Ioşia, diriguitorii Primăriei uită că principalul lor scop e să lucreze pentru oameni?
- Atunci când ai de luat decizii, inevitabil iei şi decizii greşite. Important e ca majoritatea să fie cele inspirate. Trebuie să ne asumăm şi erorile pe care le facem şi să mergem înainte, pentru a dezvolta acest oraş.
- Cum vă înţelegeţi cu constructorii? Aţi făcut concesii la vreo lucrare?
- Eu cred că nicăieri în lume nu există proiect care să funcţioneze perfect. Îmi asum concesii făcute în interesul oraşului, dar nu am făcut şi nu voi face niciodată concesii în interesul constructorilor. Cu firmele care lucrează la marile proiecte am şedinţe programate săptămânal, le sprijinim cu tot ce e posibil pentru a scoate cât mai multe din beţele care stau între roţile ce ar trebui să se învârtă foarte bine.
- Sunteţi de doi ani viceprimar. Regretaţi că aţi acceptat această funcţie?
- Nu regret niciodată ceva ce fac deplin conştient. Pentru mine e o mândrie să am şansa de a lucra pentru acest oraş într-o perioadă în care el parcurge un proces accelerat de dezvoltare.
- Cum se vede oraşul din Primărie? De ce duce lipsă Oradea?
- Oradea este un oraş foarte frumos, care a rămas multă vreme încremenit, ceea ce e şi bine, e şi rău. E bine pentru că s-a păstrat moştenirea arhitectonică valoroasă, dar a rămas în urmă cu dezvoltarea economică. Acum s-au creat parcurile industriale care îşi vor spune cuvântul, s-a realizat o bună parte din infrastructura grea şi sunt în derulare proiecte importante. Oraşului îi lipseşte ceea ce se rezolvă prin aceste proiecte.
Aliaţi cu PSD, toate bune-n PNL!
- Aveţi aproape în fiecare seară întâlniri cu orădenii, în cartiere. Ce vă spun oamenii? Vă şi laudă?
- Orice ai merge să le spui, în primele 15 minute au tendinţa să te critice. Este şi un soi de frustrare, pentru că de-a lungul timpului nimeni nu i-a consultat în mod real. La finalul discuţiilor, aproape fără excepţie, chiar şi cei mai acerbi critici te bat pe spate şi îţi mulţumesc.
- Ce relaţie aveţi cu viceprimarul PSD Ovidiu Mureşan, acum, când nu mai sunteţi aliaţi?
- Suntem aliaţi de facto, pentru a asigura implementarea marilor proiecte. Eu am o relaţie bună cu colegul Ovidiu Mureşan şi cu ceilalţi reprezentanţi ai PSD în Consiliul Municipal şi va rămâne foarte bună până în momentul în care nu vor mai fi sprijinite proiectele oraşului.
- Ce mai face PNL-ul local? Cum funcţionează organizaţia municipală, condusă de primarul Ilie Bolojan, în contextul relaţiilor proaste avute cu preşedintele organizaţiei judeţene, Cornel Popa?
- PNL Oradea funcţionează foarte bine, colegii noştri din structurile locale sunt în teren, identifică problemele oamenilor şi le sesizează la nivelul Executivului, pentru ca noi să putem interveni. Nu e dezbinare între cei doi, au doar viziuni diferite de abordare a proiectelor comunităţilor pe care le reprezintă fiecare.
Cred că Bolojan va candida din nou
- Ce veţi face după 2016? Veţi candida la Primărie sau aveţi alte ambiţii?
- În 2016, cred că PNL îl va avea candidat tot pe domnul Ilie Bolojan, ca urmare nu se pune problema candidaturii mele. Singurul meu proiect politico-administrativ e să-mi fac treaba cât mai bine în funcţia pe care o deţin.
- Nu e mai rentabil în avocatură?
- În mod cert da, din punct de vedere material. Dar funcţia asta îmi dă ceva ce banii nu îmi dau: confortul extraordinar pe care îl am când merg acasă, frânt de oboseală, însă conştient că am reuşit să mai fac ceva pentru oraşul meu. În rest, firele albe s-au înmulţit consistent în ultimii doi ani şi sunt mereu obosit...
- Vă mai creditează Ilie Bolojan? E legat acest sprijin de reuşita marilor proiecte pe care vi le-a pus în cârcă?
- Eu cred că relaţia dintre mine şi domnul primar se bazează pe încredere reciprocă. Dacă nu aş fi avut încredere în direcţia pe care a imprimat-o acestui oraş, n-aş fi venit în Primărie. Trebuie să-l întrebaţi pe el câtă încredere a avut şi mai are în mine.
CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte
Ilie Bolojan - determinat, ataşat oraşului, cu vocaţie pentru administraţia publică
Cornel Popa - un om cu experienţă, abil, dedicat politicii şi judeţului
Ioan Mang - ambiţios, liderul PSD Bihor
Victor Ponta - primul ministru al României
Crin Antonescu - discurs excelent, îi lipseşte viziunea strategică
Klaus Iohannis - consistent, ferm, echilibrat