Şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi, totodată, secretarul general al PDL Bihor, Mircea Matei, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, Legea pensiilor. Asta pentru că el consideră că liderii PNL şi PSD critică legea fără să o fi citit şi având un singur slogan: Guvernul Boc trebuie să plece, iar preşedintele trebuie suspendat.

Matei a explicat cum fiecare angajat, indiferent de domeniul din care provine, va plăti lunar un cuantum de bani la sistemul de asigurări sociale, în baza căruia i se va calcula un punctaj lunar. "Nimeni nu va putea să plătească mai mult şi să obţină mai mult de cinci puncte lunar, corespunzătoare a cinci salarii medii brute", a declarat Matei.

În plus, a spus pedelistul, nu există posibilitatea ca punctul de pensie să scadă. Adică, punctul de pensie calculat la ieşirea la pensie este corelat de salariul mediu brut, însă dacă acesta din urmă scade, punctul de pensie nu va scădea. Asta pentru că din 2012 punctul de pensie se indexează anual sută la sută cu rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. "Dacă rata inflaţiei sau salariul mediu brut înregistrează valori negative, se indexează doar valoarea pozitivă, iar dacă ambii indicatori sunt negativi, se păstrează ultimul punct de pensie", a precizat Matei.

Cât despre creşterea vârstei de pensionare, pedelistul i-a criticat pe toţi cei care susţin că la 60 de ani românii nu mai au şanse să fie angajaţi. "Asta înseamnă că la 60 de ani sau la 58 toţi românii sunt şomeri. Nu, ei sunt în câmpul muncii, doar că se pensionează mult mai repede decât ar fi firesc şi normal", a declarat şeful ANRSC.

Egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi este, e convins Matei, o măsură în avantajul femeilor. Argumentele lui au fost atât o directivă europeană care precizează că "schemele publice de pensii pot fi excluse de la tratamentul egal în ceea ce priveşte diferenţele de vârstă de pensionare între femei şi bărbaţi, dacă prin acest lucru se compensează o serie de inegalităţi sociale", cât şi unele date demografice.

"La noi, din date demografice, femeile trăiesc mai mult. Mai mult decât atât, problemele medicale asociate vârstei se instalează mai târziu la femei decât la bărbaţi. Femeile sunt mai expuse riscului de sărăcie, exact din motivul retragerii mai timpurii din viaţa activă", a înşirat Matei. Pensionarea mai devreme decât bărbaţii aduce femeilor o pensie cu 10% mai mică, ceea ce determină ca, după vârsta de 65 de ani, mai multe femei decât bărbaţi să locuiască în gospodării sărace.

"Acest sistem pune accentul pe muncă. Nu este un sistem pentru care să sărim în sus de bucurie, dar este unul corect", a concluzionat Matei.

Totuşi, Matei a fost cam contra-curentului cu declaraţiile sale. Asta pentru că preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi după-masă, deci după ce Matei a făcut toate declaraţiile, că retrimite Legea pensiilor în Parlament, cerând să se modifice articolul 53, care se referă la vârsta de pensionare a femeilor. În opinia preşedintelui, pensionarea femeilor ar trebui să aibă loc la 63 de ani, nu la 65 ca bărbaţii, pentru că "femeile au o situaţie mai grea decât bărbaţii".

"Trebuie să recunoaştem că realitatea socială din România ne arată că o femeie care are serviciu în sectorul privat sau în sectorul de stat, mai are şi un serviciu acasă, fiind cea mai importantă gestionară a treburilor casei. Deci femeile fac o muncă dublă în România", a declarat preşedintele.