Atenţie la încălzire

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Oradea, secretarul general al PDL Bihor, Mircea Matei, care este în acelaşi timp şi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), a acuzat administraţia locală că nu se ocupă cum ar trebui de sistemul de termoficare al oraşului şi că din această cauză orădenii plătesc mai mult decât ar trebui. "Pentru o gigacalorie orădenii plătesc 164 de lei, din păcate, pentru că administraţia locală a susţinut în fals că nu are banii şi a preferat să le mai ceară orădenilor 20 de lei", a acuzat Mircea Matei.

Acesta a dat ca exemplu Bucureştiul, susţinând că acolo, deoarece consiliul municipal alocă o subvenţie mai mare, locuitorii plătesc doar 119 lei pe gigacalorie. Astfel, în timp ce la iarnă în Capitală se va plăti circa 300 de lei lunar pentru încălzirea unui apartament cu două camere, la Oradea, preţul va fi de 5-600 de lei. "Administraţia publică locală ar trebui să găsească resursele financiare astfel încât să facă acest sistem unul model, iar orădenii să nu plătească atât de mult, dar am mari rezerve. Din păcate, banii se aruncă pe fereastră. E o indiferenţă crasă a administraţiei locale faţă de nevoile orădenilor. Banii se duc pe scuaruri, pe piramide, pe zeci de kilometri de borduri", a acuzat Matei.

"Faraonul" de Aleşd

Secretarul general al PDL Bihor a mai afirmat, printre altele, că, în loc să suporte mai mult din costul gigacaloriei, administraţia liberală aruncă bani exagerat de mulţi pe scuaruri de 11 miliarde de lei, precum cel de pe Bulevardul Dacia, "în condiţiile în care când plouă pe acelaşi bulevard stă apa, pentru că nu are unde să se scurgă". Iar sensurile giratorii se fac în neştire. Referindu-se la cel din Centrul Civic, care este încă în amenajare şi pe care l-a numit "sensul turbo pentru faraon", Mircea Matei s-a legat din nou de "navetistul" Bolojan, spunând că face în Oradea "lucruri pe care în Aleşd neam de neamul lui nu a văzut" şi care "şi-a făcut bandă de intrare în oraş cu 70 km/h, când vine din Aleşd".

Gargară

Întrebat de ziarişti ce s-a întâmplat cu proiectul său privind trecerea sistemului de termoficare a oraşului pe bază de apă geotermală şi dacă a discutat cu Bolojan această idee, Matei a afirmat că nici nu l-a mai contactat, deoarece a văzut prin ziare că primăria are deja un proiect de modernizare a sistemului de termoficare, de 62 de milioane de euro, cu fonduri europene.

În timp ce în urmă cu două luni prezenta cu emfază proiectul său, spunând că ar reduce facturile considerabil, de data aceasta secretarul general al PDL Bihor s-a limitat doar să spună că probabil va fi pus în aplicare de comuna Sânmartin.

Asociaţiile, luate la consiliat

Pe de altă parte, în conferinţa de marţi, preşedintele ANRSC a explicat şi câteva chestiuni tehnice legate de plata facturilor la termoficare. El a spus că, după ce în această vară a semnat pentru intrarea în vigoare a normelor tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, începând din această iarnă şi cei care sunt debranşaţi de la sistemul de termoficare al oraşului vor plăti cheltuielile comune. Asta deoarece chiar dacă s-au debranşat ei beneficiază de căldura vecinilor, prin pereţi, prin conductele care le trec prin casă, dar şi în casa scării.

El a menţionat că pentru a determina cât trebuie să plătească fiecare "la comun", se vor face nişte măsurători pentru a determina lungimea conductelor comune. "Din estimările noastre, pentru un apartament cu două camere în România se consumă cam 1,8 - 2 gigacalorii pe lună, iar astfel, cheltuielile comune se vor situa între 20 şi 40 de lei, deci nu sunt chiar foarte mari", a explicat Matei.

De altfel, el a precizat că, în urma unor discuţii cu membrii Biroului Permanent Local al PDL, s-a stabilit că, începând de joia aceasta, de la ora 17, în fiecare săptămână membrii BPL şi consilierii locali ai PDL vor explica ce implică aceste norme metodologice şi cum se vor aplica ele reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, care sunt invitaţi la sediul partidului din Parcul Traian.