Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, preşedintele Partidului Mişcarea Populară Bihor, Mircea Matei, a prezentat jurnaliştilor concluziile desprinse în urma alegerilor europarlamentare în Bihor şi a rezultatelor obţinute de partid.

"În urma acestei campanii, bazinul pe care noi ne-am bazat în primul rând - mă refer la urban, şi urban înseamnă Oradea - pentru un partid care este tânăr, am reuşit să obţinem un număr de voturi care, dacă ar fi fost alegeri locale duminică, ne-ar fi adus două locuri de consilieri locali. Este mult, este puţin, nu pot să vă spun. Pot doar să spun că, strict pe municipiul Oradea (unde PMP a adunat 5,26% - reprezentând 2.316 voturi n.r.), ca medie ponderată cu populaţia maghiară, se găseşte puţin peste media naţională a partidului, ceea reprezintă nu un succes, ci doar un rezultat de etapă, în graficul pe care noi ni l-am propus", a spus Matei.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, însă, la nivel judeţean, unde per total PMP a obţinut doar 3,02% (4.936 voturi).

"Rezultatele puteau să fie mai bune din multe motive, interne sau externe, cert este că rezultatul sec spune că la nivelul judeţului Bihor am obţinut un scor foarte slab. Foarte slab şi în comparaţie cu alte partide, şi în comparaţie cu ceee ce ne-am propus", a spus Matei.

Liderul PMP a refuzat să spună cine e de vină pentru situaţie, adăugând că acestea sunt lucruri care se discută în interiorul partidului, nu în public, şi precizând, fără nume, că unii din conducerea centrală ar fi putut face mai mult. "S-au făcut multe greşeli şi cred că unu, doi oameni ar trebui să facă un pas în spate", a spus el. "Nu e neapărat un motiv, dar aş fi sperat într-o susţinere infimă din partea fundaţiei", a mai adăugat Matei.

De altfel, el a mai anunţat şi că, în urma analizelor rezultatelor, într-o şedinţă desfăşurată marţi seară, şi-a anunţat colegii că este pregătit să renunţe la conducerea organizaţiei şi că în acest sens îşi depune mandatul la dispoziţia liderilor naţionali ai PMP, cei care l-au şi numit la conducerea filialei bihorene.

"Mandatul pe care l-am primit îl voi pune la dispoziţia conducerii Partidului Mişcarea Populară vineri, când este Consiliul Naţional. Înţeleg să îmi asum acest eşec la nivelul judeţului Bihor, pentru că a fost un eşec, păstrând totuşi părţile bune care au fost şi care se datorează şi colegilor mei", a spus Matei, adăugând că va rămâne în PMP, pentru că "este un proiect în care am crezut şi cred în continuare".

Într-o altă ordine de idei, Matei a spus că nu ar fi corect ca partidele de dreapta să se alieze şi "să izoleze PMP" doar ca să nu se alieze cu "băsiştii" şi că speră că dreapta trebuie "să contribuie pentru a da un preşedinte de dreapta" , nu să se concentreze să obţină un vot anti PSD.

Întrebat de BIHOREANUL, în cazul în care alianţa dreptei va include şi PMP, cum se va afişa cu liderii administraţiei locale, cu care e în conflict, pentru a promova un deziderat comun, Mircea Matei a spus că simplu, pentru că între el şi Ilie Bolojan nu au fost atacuri la persoană, cum s-a întâmplat cu liderul PDL, Gavrilă Ghilea, ci au fost doar dezbateri pe teme de adminstraţie şi politică.