Liderul Partidului Mişcarea Populară Bihor şi fost şef al ANRSC, funcţie din care a comandat mai multe controale la Electrocentrale Oradea, Mircea Matei şi-a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, punctul de vedere legat de situaţia sistemului de termie din oraş.

Legat de licitaţia pe care municipalitatea a lansat-o pentru achiziţionarea, prin POS Mediu, a unei centrale noi pe gaz care să încălzească oraşul, Matei a susţinut că se doreşte intenţionat amânarea acesteia.

"Contractul de finanţare a fost semnat în 2011 şi nu ştiu când trebuie finalizat. În schimb, în tratatul de aderare la Uniunea Europeană ne-am angajat ca până-n 2013 să finalizăm problemele de mediu din termoficarea din România, iar în 2011 am mai obţinut un an prelungire. Asta înseamnă că până în decembrie 2014 trebuie să rezolvăm problemele de mediu pe termie", a spus Mircea Matei.

Fostul PDL-ist a spus că proiectul centralei pe gaz se extinde pe 42 de luni, dintre care 18 de execuţie. "Dacă socotim 18 luni de execuţie ajungem dincolo de decembrie 2014, deci nu ne putem încadra în termen", a avertizat politicianul.

Mircea Matei a lansat şi un soi de teorie a conspiraţiei pe marginea amânării licitaţiei pentru centrala pe gaz, care încă nu a avut loc, deşi documentaţia aferentă a fost postată pe SEAP încă din luna august.

"În două luni de zile, profesioniştii angajaţi în Primărie au făcut 28 de erate la documentaţie. În plus, cu câteva zile înainte de a expira termenul pe SEAP, o societate se adresează Primăriei şi întreabă care sunt caracteristicile gazului dorit. Întâmplător sau nu firma este aceeaşi firmă care a făcut contestaţia la CNSC (n.r. Romelectro). Aceasta este într-o legătură cu firma proiectantă, ISPE. Înseamnă că toate au fost gândite şi în mod voit făcute aşa. Aşadar licitaţia se va face abia în ianuarie 2014", a spus Matei.

Care ar fi motivul? Fostul PDL-ist sugerează că municipalitatea intenţionează să amâne procedurile pentru ca, în final, să dea câştig de cauza unei "firme salvatoare". "Cum realizarea turbinei necesare unei asemenea centrale durează cam 1 an, probabil ne vom trezi la un moment dat că nu mai avem timp. Şi atunci va veni o firmă salvatoare şi va spune că are o turbină gata făcută. Şi vom fi bucuroşi să o luăm, nu cumva să pierdem banii europeni şi să ne încadrăm şi-n decembrie 2014. Turbina zace-n Germania deja pe undeva. Vom mai discuta pe subiectul ăsta...", şi-a prezentat Matei supoziţiile.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Matei a susţinut că municipalitatea trebuie să-şi asume eşecul Electrocentrale SA, care "în 2007 a încheiat anul pe profit, iar acum are datorii de 353 milioane de lei".

Liderul PMP Bihor a afirmat că Primăria a dus CET în insolvenţă. "Povestea cu greaua moştenire şi cu controalele comandate politic nu ţine. Ordinul de ridicare a licenţei CET a fost semnat de un Doru Ciocan, un PSD-ist. Mai mult, în urma controalelor ANRSC la CET s-a dat doar un set de măsuri pentru intrarea în legalitate şi nu amenzi", susţine Mircea Matei.