PDL-istul Mircea Matei, şef al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, refuză să facă publice rezultatele unor controale făcute recent la Electrocentrale Oradea şi care relevă că CET ar fi încasat venituri necuvenite, din cauza tarifului neunitar practicat.

BIHOREANUL a solicitat, încă de săptămâna trecută, o copie a raportului ANRSC şi concluziile acestuia, atât telefonic - dar Matei a pretins să i se trimită o cerere scrisă - cât şi în scris, dar tot degeaba.

"Vă informăm că informaţiile solicitate nu se încadrează în categoria informaţiilor de interes public", se arată într-o adresă trimisă marţi redacţiei, semnată de Mircea Matei.

Slab argumentată, hârtia arată că cererea nu poate fi onorată pe motiv că "se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare dacă publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenţei loiale, potrivit legii; informaţiile cu privire la datele personale potrivit legii".

Matei mai arată şi că e de responsabilitatea instituţiei pe care o conduce să protejeze aceste informaţii.

Culmea e că, pe lângă faptul că raportul vizează fonduri publice gestionate de o companie a municipalităţii, care a fost controlată de o instituţie de stat, date din documentul respectiv au mai şi fost date publicităţii, "pe surse", fără ca ANRSC să se impacienteze, de unde bănuiala că de fapt ele provin chiar de la Matei, care le utilizează discreţionar.

Potrivit acestor informaţii neoficiale, Electrocentrale Oradea e la un pas de a i se retrage licenţa de operare, în urma unui control efectuat în perioada 28 februarie - 2 martie, după ce ANRSC a găsit, între altele, că societatea ar fi încasat necuvenit peste 2,4 milioane de lei (adică peste 500.000 de euro), motiv pentru care i se cere restituirea sumelor către cetăţeni, prin diminuarea facturilor viitoare.

Diferenţele provin, se pare, din preţurile de facturare diferite între consumatorii din Ioşia, recent preluaţi de la Transgex (care plăteau până în noiembrie doar 103 lei pe gigacalorie, iar peste iarnă li s-a facturat 193 lei gigacaloria) şi ceilalţi orădeni, care achită 235 lei.

Situaţia societăţii de termoficare ar urma să fie tranşată în cursul zilei de miercuri, 14 martie, fiind de aşteptat, conform articolelor de presă alimentate de Mircea Matei, ca ANRSC să decidă chiar retragerea licenţei de operare a Electrocentrale Oradea.