Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PDL Bihor, Mircea Matei a anunţat, vineri, că doreşte să îi propună primarului Ilie Bolojan ca municipalitatea să renunţe la CET şi să investească în termoficarea oraşului pe bază de apă termală.

"În acest moment, în Oradea, din motive ce ţin de lipsa de îngrijorare, lipsa de decizie şi curajul de a lua decizii, activitatea administraţiei locale se mută de la punctul esenţial la lucruri mărunte. În loc să facem scuaruri care costă de patru ori mai mult, sensuri giratorii de milioane de euro şi în loc să facem piramidă în curtea Primăriei, aleşii locali ar trebui să se gândească la ceea ce contează cu adevărat pentru orădeni", a spus Mircea Matei.

Re-termoficare în... 2 ani

Secretarul general al PDL Bihor a adăugat că, în opinia lui, "cea mai importantă problemă a oraşului este termoficarea", şi a afirmat că în contextul crizei economice, e de aşteptat ca, în următorii doi ani, orădenii să nu îşi poată plăti facturile la căldură, iar CET-ul să intre în faliment. Asta, deoarece preţul gigacaloriei este prea mare, 164 de lei, iar subvenţiile la căldură vor dispărea.

Mircea Matei a subliniat că, în plus, pierderile mari de pe reţelele de distribuţie, suportate de cei 55.000 de consumatori care sunt racordaţi la termoficare, sunt de 10% pe lună, drept pentru care susţine că, într-o întâlnire ce va avea loc în viitorul apropiat, îi va propune edilului şef să se concentreze pe rezerva de apă geotermală. Mai mult, a adăugat pedelistul, CET-ul are o capacitate de două ori şi jumătate mai mare decât e necesarul oraşului, fiind proiectat la o capacitate de 50 MW, când pentru Oradea e nevoie de doar 20.

Reabilitarea tehnologică a acestuia ar costa prea mult. "Am discutat cu preşedintele Asociaţiei Green Watt For Energy, Adrian Truşcă, şi am elaborat un plan de exploatare a apei geotermale din Oradea. În maxim doi ani ar putea înlocui tot sistemul, iar preţul ar fi undeva la 25-30 de milioane de euro", a spus Matei.

Mecanism pe orizontală

El a mai afirmat că proiectul presupune 4 foraje la 2.000 de metri în Oradea, dotarea punctelor termice cu pompe de mică şi marte putere, dar şi schimbarea mecanismului de propagare a căldurii în fiecare bloc. "Dacă acum sistemul de încălzire e pe verticală, cu apa geotermală, mecanismul va fi pe orizontală", a afirmat Mircea Matei, susţinând că adoptarea sistemului ar fi o afacere pentru Primărie, deoarece astfel ar putea vinde în profit gigagaloria, cu 100 lei, iar orădenii ar plăti doar 50 lei. "Şi dacă ia un credit pe 10-15 ani, Primăria şi-ar amortiza investiţia în 5 ani", a mai spus secretarul general al PDL Bihor.

Matei a făcut aceste propuneri deşi municipalitatea orădeană a anunţat că are un plan de modernizare şi retehnologizare a CET-ului, pe termen lung. Proiectul municipalităţii vizează construcţia pe bani europeni a unei centrale noi pe amplasamentul celei existente în Şoseaua Borşului şi trecerea cartierului Nufărul pe alimenare cu apă geotermală. Pedelistul nu s-a pronunţat concret în privinţa acestuia şi a afirmat că el a prezentat doar o alternativă, decizia aparţinând, în final, municipalităţii.

Tot vineri, Mircea Matei a enumerat şi câteva dintre măsurile pe care instituţia pe care o conduce le-a adoptat pentru a face faţă crizei economice, afirmând că a redus numărul de salariaţi, de la 246 la 132, şi că astfel, faţă de decembrie 2009, salariile au scăzut cu 52,76% în instituţie.

No comment

Aflat de trei luni la conducerea ANRSC, Mircea Matei s-a prezentat, vineri, în faţa ziariştilor orădeni pentru prima oară de când a obţinut funcţia cu rang de secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi pentru prima oară de când BIHOREANUL a prezentat, cu poze, dovada că trăieşte o idilă pe bani publici cu şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Simona Iancu.

Matei a evitat să facă referiri făţiş la episod. Solicitat, totuşi, de reporterul Realitatea TV să se pronunţe vizavi de articolul apărut în BIHOREANUL, care a făcut înconjurul ţării după ce primul tiraj a fost "furat" din chioşcuri încă de luni dimineaţă de "fani" ai cuplului pedelist, Matei s-a rezumat să spună din nou mesajul pe care a pedalat în timpul conferinţei. "Ne ocupăm de lucruri pe care le facem, nu de lucruri pe care nu le facem. E treaba lor ce au scris, nu e treaba mea", a închis scurt, Matei subiectul.