De aproape o săptămână, localnicii din apropierea străzii Barcăului se plâng autorităţilor că în aer se simte un miros înţepător.

"Este un miros puternic şi neplăcut, ca de gaze naturale. În urmă cu o săptămână am făcut primele sesizări, la Poliţia Locală. De acolo am fost direcţionaţi la ISU Crişana, iar pompierii au venit în control, au verificat inclusiv o staţie GPL din zonă, dar n-au găsit sursa mirosului", a declarat Ana Maria, o localnică de pe strada Barcăului.

Abia miercuri s-a aflat de unde vine duhoarea: o poluare de pe şantierul viitorului Complex Rezidenţial Ioşia, de pe strada Oneştilor, în capătul spre strada Tudor Vladimirescu. O echipă mixtă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi a Gărzii de Mediu Bihor a făcut cercetări la faţa locului.

"Firma de construcţii a săpat pentru fundaţia blocului şi, undeva la 2-3 metri adâncime, s-a găsit un strat cu o substanţă urât mirositoare, care a contaminat şi pânza freatică", a declarat şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, pentru BIHOREANUL.

Cel mai probabil, deşeurile cu pricina au aparţinut fostei fabrici Sinteza, care a funcţionat pe acel amplasament. "Pare a fi o poluare istorică cu păcură, dar vom şti exact după ce vin rezultatele analizelor prelevate. Se pare că acum câţiva zeci de ani s-a spart un rezervor de păcură al societăţii Chimprod şi este posibil să se fi infiltrat în sol, fără a se face o ecologizare", a explicat Togor. Nu este exclus ca în sol să fie şi diverşi sulfaţi.

Se pare că muncitorii angajaţi de dezvoltatorul Tibor Tincău au făcut descoperirea "puturoasă" în urmă cu cinci zile, dar nu au anunţat nicio instituţie publică.

Acum, însă, comisarii de mediu au sistat lucrările pe şantier, până când se vor lămuri ce fel de poluare este şi, mai ales, cum trebuie curăţată. "Va fi obligatorie o ecologizare a solului contaminat", a precizat Togor. Ecologizare pe care, cel mai probabil, o va plăti dezvoltatorul imobiliar.

Şeful Gărzii de Mediu a ţinut să precizeze că orădenii nu trebuie să-şi facă griji, pentru că nu există niciun pericol de explozie în zonă.