"Primăria Municipiului Oradea a fost sesizată recent de cetăţeni cu privire la reapariţia unor mirosuri catalogate drept "insuportabile" în cartierele Ioşia şi Rogerius", a anunţat joi municipalitatea orădeană, arătând că, în ciuda demersurilor făcute în anul 2010 pentru stoparea acestui fenomen, mirosul continuă să persiste, creând un puternic disconfort locuitorilor, în special în cele două cartiere.

Potrivit comunicatului, în urma reclamaţiilor, conducerea Primăriei a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului să ia, potrivit competenţelor legale ce le revin, măsurile necesare în vederea identificării surselor de poluare a aerului şi să dispună măsurile legale necesare pentru eliminarea acestora.

"Sper ca anul acesta să nu se mai întâmple ca şi anul trecut, să avem foarte multe sesizări din zona Ioşia că mirosul este uneori insuportabil, iar cei care trebuie să constate acest lucru să nu facă nimic. De aceea, de la primele sesizări ale cetăţenilor, am solicitat instituţiilor abilitate să-şi facă datoria", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Anul trecut, BIHOREANUL a reclamat în repetate rânduri problema existentă în cele două cartiere, iar autorităţile au făcut mai multe controale, descoperind că mirosul provine de la Fabrica Zahărul Oradea, care a fost obligată să remedieze problemele, şi ferma de porci Nutripork (Nutrientul) Palota Garda de Mediu, aflată peste liniile de cale ferată. Ambele societăţi au fost atunci sancţionate şi obligate să remedieze problemele dar se pare că degeaba...

Contactat de BIHOREANUL, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Pîrcioagă, a declarat că inspectorii din cadrul instituţiei vor verifica dacă firmele din zonă respectă normele de igienă şi dacă lucrează cu substanţe potrivite, astfel încât să nu afecteze sănătatea populaţiei. "Noi nu avem şi nici nu cred că există aparate de cuantificare a mirosurilor în aer, dar încercăm să analizăm împreună care sunt sursele posibile ale acestor emanaţii de mirosuri", a menţionat Pîrcioagă.

La fel, şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan, a afirmat că va demara noi controale la societăţile comerciale din zonă cu potenţial de emanare a mirosului, inclusiv la Zahărul şi la Nutrientul. "Vom constitui din nou echipe mixte, vom coopta Direcţia de Sănătate Publică respectiv Primăria, prin Poliţia Locală, şi vom efectua controale la toate societăţile care pot să fie vinovate de aceste probleme", a spus el.

Pe de altă parte, în calcul se ia şi ipoteza ca poluarea să provină de la casele din jur, deoarece după cum se ştie, în zonă mulţi locuitori cresc animale în gospodărie, precum porci sau cai.