Reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară Bihor şi ai Partidului Forţa Civică Bihor au ieşit miercuri într-o conferinţă de presă şi au anunţat începerea "procesului de unificare a dreptei" din România.

Concret, este vorba despre faptul că cele două formaţiuni au încheiat, la nivel naţional, un acord de colaborare potrivit căruia vor merge pe o listă comună la alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor şi vor susţine un candidat unic la alegerile prezidenţiale din 2014.

Deşi sunt, cel puţin în Bihor, două forţe fără prea mulţi adepţi (Mişcarea Populară are circa 150 de membri, iar Forţa Civică 250), formaţiunile iau asupra lor rolul de a porni "unificarea dreptei".

"Am un mesaj pentru dreapta din spectrul politic bihorean. Este vorba de mesajul pe care Benjamin Franklin l-a transmis celor 9 colonii engleze disipate, în 1754: Join or die! În anul de graţie 2014, uniţi-vă sau muriţi!", a spus, miercuri, Claudiu Popa, cel care, surprinzător, a reprezentat PMP Bihor în conferinţa de presă, în locul liderului Mircea Matei.

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI cum vede această unire a forţelor "de dreapta", Popa n-a prezentat un plan concret. "Ceea ce facem astăzi este un prim semnal că dreapta se uneşte şi gândeşte un proiect politic comun. Trebuie să trecem de orgolii şi să ne raportăm la principii şi valori. Îi aşteptăm alături de noi pe cei care cred în dreapta", a spus el.

Fost consilier local din partea PDL, Popa nu exclude o colaborare cu această formaţiune. "Noi suntem pentru o discuţie chiar şi PDL, dar şi PDL are o parte întunecată. Sperăm ajungem pe o platformă unică", a mai precizat acesta.

Prezent la conferinţa de presă, Radu Pentie, preşedintele Forţei Civice Bihor, a adăugat că, în curând, se va stabili dacă cele două formaţiuni vor constitui o alianţă sau chiar vor fuziona. Pentie a mai precizat că Forţa Civică a făcut şi alte demersuri pentru alăturarea partidelor de dreapta prin înfiinţarea Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr, din care mai fac parte PNŢCD şi Iniţiativa România Liberală.