"Dumnezeu l-a făcut pe om vegetarian, nu carnivor", spune cu tărie orădeanul Florian Chirilă. Până în urmă cu 11 ani, nici el nu credea asta, dar s-a convins pe propria piele.

Mâncând pe apucate şi, de regulă, numai mâncăruri grase, s-a îmbolnăvit de mai multe boli, de niciun medic nu-i găsea leac. După un an de tratamente medicamentoase, a aflat de o clinică unde bolile se vindecă printr-un regim alimentar sănătos. S-a internat acolo, iar când a ieşit a simţit că e un alt om. De atunci, şi-a schimbat radical stilul de viaţă, iar acum îi învaţă şi pe alţii care e scăparea.

Nimic de pierdut

"Omul nu se schimbă decât când ajunge în suferinţă", îşi începe povestea Florian Chirilă. Ştie prea bine că e aşa, pentru că exact asta i s-a întâmplat şi lui. La începutul anilor 90 a pornit o afacere cu componente electrice în Oradea, iar viaţa agitată i-a distrus organismul.

"Mâncam doar seara şi preferam carnea grasă şi prăjeli cât de multe", spune bărbatul, ajuns acum la 50 de ani. Grăsimile i-au înfundat vasele de sânge, i-au distrus ficatul şi pancreasul şi i-au pus la pământ sistemul imunitar. Un an de zile a fost consultat de diferiţi medici, fiecare prescriindu-i alte medicamente, care însă nu-l făceau deloc mai bine, ci, din contră, îl slăbeau şi mai mult.

În 2002 a auzit întâmplător de o clinică din Breaza, judeţul Prahova, care promitea că vindecă orice bolnav fără medicamente, printr-un stil de viaţă sănătos. "Nu aveam nimic de pierdut, aşa că m-am internat. Acolo am învăţat principiile sănătoase de viaţă: lumea vegetală şi credinţa", povesteşte Florian.

Sănătos tun

După jumătate de an de tratament, s-a întors la Oradea un alt om. "Când m-am dus la clinică, n-am crezut că voi deveni cu totul vegetarian. Dar odată ce ieşi din troaca de porci nu mai vrei să intri", zice orădeanul. Ajuns acasă, a adoptat definitiv stilul de viaţă învăţat: dietă vegetariană, bazată cât mai mult pe crudităţi. S-a vindecat, a şi slăbit câteva kilograme şi brusc s-a simţit mai bine. Văzându-l cât de mult îi prieşte noul stil de viaţă, familia lui a adoptat acelaşi regim, astfel că atât el, cât şi soţia şi cei doi copii au renunţat definitiv la mâncarea cu carne.

"De-atunci, n-am mai fost bolnav niciodată", zice bărbatul, convins că modul în care trăieşti îşi lasă amprenta asupra organismului mai mult decât vor unii să accepte. La fel de ferm e când spune că un regim vegetarian nu e suficient pentru o viaţă sănătoasă. Omul mai are nevoie şi de o viaţă în armonie şi de credinţă în Dumnezeu.

Tot la Breaza, bărbatul a mai învăţat ceva: tratamentele cu lut. "Din lut suntem făcuţi de Dumnezeu. Lutul are aceleaşi componente minerale ca omul", explică Chirilă de ce e bun lutul la vindecat boli omeneşti. Acum merge la bolnavi şi le aplică lut pe părţile bolnave ale corpului ori chiar le dă să mănânce lut anume pregătit. "Trebuie să crezi că Dumnezeu te vindecă, nu doctorii. Am văzut eu caz de tumoare la creier vindecată cu cască de lut", zice el.

Poftiţi la masă!

Vrând să le deschidă ochii şi altor orădeni, a lăsat afacerea ce-a avut-o şi, în 2002, şi-a deschis un restaurant vegetarian, Cris, pe-atunci situat pe strada George Enescu, mutat apoi în centrul civic, lângă sediul Poliţiei Rutiere. "Oamenii vin împinşi de curiozitate, dar prea puţini îşi fac din vegetarianism un stil de viaţă", zice Florian Chirilă.

El unul le recomandă orădenilor ca, şi dacă nu devin vegetarieni, măcar să nu mai consume carne de porc şi nici mâncăruri prăjite în ulei, care au cele mai multe efecte negative asupra organismului. Aceleaşi sfaturi le dă, săptămână de săptămână, şi în emisiunea de la postul local TVS, "Mens sana in corpore sano", pe care o ţine de patru ani de zile.

Cantina "verde"

De cum a deschis restaurantul, Florian a organizat şi cursuri de nutriţie. Săptămânal, timp de trei luni, orice orădean poate afla prin ele, gratuit, ce înseamnă un regim vegetarian, cât de mult contează acesta pentru sănătate şi, evident, reţete vegetale. "Acum am o serie de 50 de cursanţi", spune proprietarul, întristat că nu-l iau prea mulţi orădeni în serios. "Am crezut că dacă vine lumea la cursuri, în câţiva ani se închid spitalele. Însă am întâlnit şi bolnavi grav care mi-au zis că, decât să ţină un regim fără carne, preferă să moară".

Lângă restaurant, orădeanul a deschis şi o cantină pentru săraci, unde oferă zilnic o masă, vegetariană bineînţeles. În fiecare zi, zeci de oameni vin să mănânce gratuit la cantina sa, bucuroşi că cineva se mai îndură şi de ei.

Deşi se mâhneşte când vede că oamenii din jurul său nu sunt dispuşi să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă, Florian Chirilă nu se dă bătut. Ţine în continuare pe picioare şi restaurantul, şi cursurile, şi emisiunea, şi acţiunile de caritate. Are nădejdea că, măcar pentru acea mână de oameni care îi ascultă sfaturile, a făcut ceva bun: i-a învăţat să îşi menţină lucrul cel mai de preţ în viaţă. Sănătatea.