Dorită mai ales de cei mici, zăpada şi-a făcut apariţia şi la Oradea. În prima zi lucrătoare după sărbătorile de iarnă, străzile oraşului au fost acoperite, în sfârşit, de omăt.

Ninsoarea a ţinut aproape toată săptămâna, aşa că utilajele operatorului de salubrizare RER Ecologic Service au fost mobilizate în fiecare zi, ca să asigure orădenilor drumuri curate şi uscate.

Pe toate străzile

Primele utilaje de deszăpezire au ieşit pe străzi lunea trecută, puţin după ora 16. La cererea comandamentului de iarnă al municipiului, echipajele RER Ecologic Service au început să împrăştie materiale antiderapante solide şi lichide pe arterele din categoria Urgenţa 1, adică pe bulevardele principale, intrările şi ieşirile din oraş, precum şi pe poduri.

Ulterior, conform planului, utilajele au ajuns şi pe străzile din celelalte categorii de urgenţă, din cartiere. În total, în prima zi de intervenţie, echipajele operatorului de salubrizare au împrăştiat în oraş 465 tone de sare şi 28 tone de clorură de calciu.

Cu intensitate diferită, ninsoarea a continuat în fiecare zi, astfel că utilajele au fost mobilizate şi joi, când au parcurs toate arterele cuprinse în programul de împrăştiere de material antiderapant. La cea de-a doua trecere, RER Ecologic Service a mai folosit încă 245 tone de sare şi 12 tone de clorură de calciu.

Pe locuri, fiţi gata...

Pe lângă intervenţia utilajelor, pe străzi au mai lucrat şi aproximativ 100 de muncitori care au curăţat zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aferente spaţiilor aparţinând domeniului public. Curăţarea trotuarelor şi aleilor din jurul imobilelor rezidenţiale este, însă, responsabilitatea proprietarilor acestor clădiri, care riscă amenzi  între 500-2.000 lei (persoanele fizice), respectiv 1.500-2.500 lei (persoanele juridice), dacă nu se achită de ea.

Prognoza meteo indică temperaturi în creştere, aşa că probabil nu vor mai apărea prea curând alte ninsori în oraş. Totuşi, utilajele operatorului de salubrizare rămân pregătite pentru intervenţii. În total, RER a echipat cu accesorii specifice lucrărilor de împrăştiere a materialelor antiderapante şi deszăpezire 16 utilaje.

De asemenea, societatea şi-a asigurat un stoc suficient de materiale, sare şi clorură de calciu. "Avem pe stoc circa 1.000 tone de sare şi 50 tone de clorură de calciu", explică directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban. Aşa că poate să ningă...