Cei 42 de medici şi asistenţi români care au plecat voluntar în urmă cu două săptămâni în Republica Moldova, pentru a ajuta în lupta cu Covid-19, şi-au încheiat misiunea şi s-au întors în România. Aşa cum BIHOREANUL a scris, din delegaţie au făcut parte şi 7 cadre medicale din Oradea.

Specialiştii au fost întâmpinaţi sâmbătă, înainte de prânz, în Vama Albiţa, de premierul Ludovic Orban, de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

„Aveţi recunoştinţa noastră pentru curaj, pentru efortul pe care l-aţi depus, pentru riscurile la care v-aţi expus şi pentru faptul că aţi făcut un lucru extrem de bun pentru fraţii noştri de peste Prut. Vă mulţumim”, le-a spus Orban cadrelor medicale, în cadrul unei scurte ceremonii.

Oficialii i-au aplaudat pe voluntari, în semn de apreciere pentru munca depusă.

Pe lângă delegaţia de cadre medicale care au lucrat în spitalele din Republica Moldova, România a ajutat ţara vecină în lupta cu coronavirusul oferind şi 20 de camioane de materiale sanitare, în valoare totală de 16,5 milioane de lei.

Medicii şi asistenţii români au plecat în Republica Moldova pe 29 aprilie. "Ne oferim sprijinul acolo unde este nevoie, iar nevoile le ştiu cel mai bine cei din Moldova", a explicat, la plecare, doctorul orădean Alin Suciu, unul dintre voluntarii care au făcut parte din această echipă.

Misiunea în Republica Moldova a început cu un moment neplăcut. Primarul oraşului Bălţi, socialistul Renato Usatîi, a încercat să-i compromită pe români, oferindu-le câte un curcan, dar şi un plic cu câte 1.000 dolari, drept "mulţumire" pentru gestul lor. "Nu ştiam ce se află în plic, am crezut că erau felicitări. Când am văzut, bineînţeles, am returnat banii", a mărturisit BIHOREANULUI unul dintre cei 7 orădeni plecaţi în ţara vecină.

Pentru medicul Suciu, aceasta nu a fost prima misiune de voluntariat de la declanşarea pandemiei. În luna aprilie, el şi alţi trei colegi orădeni au plecat, tot voluntar, în Italia, pentru a-i sprijini pe doctorii de acolo în tratarea pacienţilor cu Covid-19.