Nimic din ce nu e greu nu durează; şi nici nu poate, mai apoi, zbura liber.
Învăţarea, orice învăţare, presupune suferinţă, eşecuri, exasperări.

European Music Open se află în faţa celei mai mari provocări de până acum. Vom vedea, peste doar câteva săptămâni, dacă - graţie celor patru evenimente majore programate în Piaţa Unirii - festivalul va putea dovedi că a ajuns la maturitatea şi echilibrul prin care să inspire siguranţa şi, în acelaşi timp, normalitatea de care cu toţii avem atât de multă nevoie.

Ediţia a V-a aparţine valoroasei generaţii tinere de artişti! Cred că le datorăm mult. Cu atât mai mult cu cât se află în faţa unei călătorii pline de neprevăzut.

Acum, când îndoielile le sunt hrănite de tot ce îi înconjoară, ei au nevoie de noi. Dar, incomparabil mai puţină nevoie decât avem nevoie noi de ei!

De fiecare dată când le stau în faţă, farmecul lor mă trimite înapoi în timp: în acel timp în care îndoielile îmi ţineau de urât. Setea lor de recunoaştere, de siguranţa că merită să îşi poată urma destinul artistic, e rod al intuiţiei lor.

Nici în ruptul capului nu m-aş fi putut gândi că decizia de a veni în întâmpinarea solicitării pe care mi-o făcea direcţiunea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, în urmă cu 7 ani, va reprezenta începutul unei călătorii a cărei însemnătate îmi devine tot mai evidentă...

Proiectul cultural European Music Open aici îşi are rădăcinile înfipte: în curtea unei şcoli. Un loc mai nimerit nici nu şi-ar fi putut găsi! Poate tocmai ăsta e motivul care stă la baza susţinerii pe care administraţia oraşului i-a acordat-o încă din stadiu embrionar.

Implicarea bisericilor şi a instituţiilor culturale de tradiţie ale oraşului în arhitectura şi estetica organizatorică conferă proiectului unicitate în spaţiul cultural românesc.

Îi aşteptăm pe toţi cei care cred că valorile educaţiei şi culturii sunt pilonii unei comunităţi solide să ni se alăture, în cele patru zile ale festivalului, pentru a crea o oază de bucurie şi normalitate.

Alexandru Badea
Director artistic
European Music Open