Pe când alte fete de vârsta ei nu aveau o altă preocupare în afara distracţiilor cu prietenii, Carmen învăţa ce înseamnă munca grea.

La 16 ani, după divorţul părinţilor, tânăra a decis să-şi întrerupă studiile pentru a-şi ajuta mama şi frăţiorul mai mic. Şi-a luat o slujbă şi e bucuroasă să-şi vadă mama mai liniştită. Totuşi, din toamnă vrea să se reîntoarcă la şcoală cu gândul la un plan de viitor: să găsească o cale să ajute copiii singuri şi pe cei bolnavi.

Luptătoarea

La prima vedere, Carmen nu lasă să se vadă greutăţile prin care a trecut. Nu s-ar zice că în loc să se întâlnească cu prietenii şi să iasă la distracţii a muncit în fiecare zi pentru a-şi ajuta mama rămasă să întreţină singură doi copii. Tânăra povesteşte că a decis să renunţe la şcoală după clasa a X-a pentru că a ştiut că trebuie să fie lângă familie.

"Mama şi tata au divorţat. Atunci am căzut cu toţii dintr-o dată, iar eu am ştiut că mamei îi era foarte greu să ne crească. Nu mi-a cerut să renunţ la şcoală, eu am vrut să fac bani", povesteşte Carmen. Aşa că, în loc să se bucure de libertatea anilor de liceu, a învăţat ospătărie în cafenele. "Mă bucur că mi-am putut ajuta familia. Nu am regretat şi nu voi regreta niciodată", zice ea.

Înapoi la şcoală

Altruismul fetei nu s-a oprit aici. După ce mama sa a plecat să muncească în străinătate, Carmen a rămas să-i poarte de grijă fratelui ei de 12 ani. "Îi lipsea mult mama, dar eu i-am explicat cu răbdare de ce a trebuit să plece. Eu mă ocup de el, mă duc să vorbesc cu dirigintele lui şi îl mai ajut şi la teme", spune tânăra.

Nu resimte aceste responsabilităţi ca fiind o povară, ci se achită de ele cu plăcere. Doar că, acum, tocmai fiindcă s-a învăţat să se descurce singură, vrea să plece şi ea în străinătate, ca să-şi adune bani pe toamnă, când plănuieşte să-şi continue studiile. "Vreau neapărat să mă înscriu din nou la liceu", zice ea.

Cât despre planurile pe termen lung, nu urmăreşte realizări doar pentru sine, ci vrea să ajute şi alţi copii aflaţi la nevoie sau care suferă de vreo boală. Tocmai pentru că ştie atât de bine ce-nseamnă greul, şi-ar dori să-i ţină pe alţii departe de el...


CU SUFLET MARE
Carmen Hendre

Vârstă: 18 ani
Ochi: albaştri
Zodie: Peşti
Înălţime: 1,70 m
Greutate: 53 kg
Măsuri: 90-62-91
Hobby: filme, plimbări